Акценти
Начало / Общество / След шест месеца Плевен ще има нова детска градина

След шест месеца Плевен ще има нова детска градина

След водосвет днес беше направена първа копка на нова детска градина, която ще бъде изградена в централната част на Плевен. Детското заведение ще осигури 100 нови места в район, в който недостигът  от детски заведения се усеща най-остро. Строителството трябва да приключи до шест месеца, а необходимите средства са осигурени от държавна субсидия. „Това е първата детска градина, която се строи в Плевен от 24 години насам и е израз на стремежа на новото ръководство на Общината да се обърне към проблемите на младите хора в Плевен”, каза при старта на строителството кметът проф. Димитър Стойков. Той припомни, че в най-скоро време ще започне изпълнението на друг мащабен проект, свързан с ремонт на ОДЗ „Снежанка”. На практика това е изграждане на ново детско заведение за две групи, подчерта той.  Ремонтът на ОДЗ „Снежанка” трябва да приключи до края на септември тази година.

По повод на множеството сигнали, постъпили по повод фирмата, която спечели търга за изграждането на новата детска градина – „Хуфу“ ЕООД, проф. Стойков заяви, че стриктно ще се съблюдават качеството и срока на извършените дейности съгласно подписания договор. В потвърждение на това кметът съобщи, че е отказан аванс от 200 000 лв., поискан от фирмата, тъй като не е предвиден по договора.

Димитър Атанасов, управител на фирмата гарантира, че в рамките на шест месеца строителството на новото детско заведение ще приключи. Изготвили сме график на дейностите и и след шест месеца ще предадем готовия обект на Общината, заяви той и допълни, че до началото на месец септември се надяват строежът да излезе от кота нула, за да се изпреварят евентуалните есенни дъждове. Клюки от недоброжелатели, нарече Димитър Атанасов появилата се информация, че управляваната от него фирма не спазва сроковете за изпълнение на обектите си и документацията й не е изрядна.

Сумата на договора между Община Плевен и фирмата е за 1 млн. 400 хил.лв. Плевенски фирми ще се включат единствено като доставчици, а на строежа ще работят до 60 човека. Проектираната сграда е двуетажна със сутерен, разположен под северното крило. В двете крила на всеки етаж ще са разположени помещенията, които обслужват детските групи – занималня със спалня, тераса, гардеробно, офис за разпределяне на храната, умивалня и тоалетна. Централно в сградата ще са разположени физкултурно-музикален салон, административен блок, лекарски кабинет и част от другите обслужващи помещения. В сутерена ще бъде организирана кухнята, пералния и сушилно-гладачния блок, както и битовите помещения за персонала. Освен това са обособени помещения за инвентар, абонатно и машинно. Новата детска градина се изгражда в непосредствена близост с детска ясла „Щастливо детство“.

На първата копка на детската градина присъстваха народният представител Владислав Николов,тримата заместник кметове на Община Плевен и председателят на ОбС Дарин Ангелов, както и бившият зам.-областен управител арх. Балтаков

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

2 коментари

  1. Това е много добра новина.Много се радвам , че в общината не спят , а правят много нови неща за града.

  2. Това е хубава новина, много хубава