Акценти
Начало / Здравеопазване / След проверката на РЗИ в Дом “Майка и дете”: спазени са здравните изисквания и осигуряването на противоепидемичен режим

След проверката на РЗИ в Дом “Майка и дете”: спазени са здравните изисквания и осигуряването на противоепидемичен режим

В отделение “Аномалии” при Дома за медико-социални грижи за деца в Плевен са спазени здравните изисквания към помещенията на лечебните заведения за болнична помощ  и домовете за медико-социални грижи, както и осигуряването на съответния противоепидемичен режим. Това е общият извод от направената в дома проверка от Регионалната здравна инспекция след сигнал за злоупотреби в дома и внезапното посещение на здравния министър Десислава Атанасова.

Със заповед на директора на РЗИ Плевен д-р Атанас Гарев от 14 март е била назначена комисия от 8 лекари, която е извършила проверка, уточняват от плевенската Окръжна прокуратура. Те не са открили нарушения, що се отнася до здравните изисквания. В заключението на специалистите, представено на 19 април в Окръжна прокуратура Плевен, се казва още, че: “Всички останали аспекти от дейността на дома – финансово осигуряване, административна организация и др. са извън законовите правомощия за контрол от страна на РЗИ Плевен.”

От страна на Окръжна прокуратура Плевен предстои запознаване с предоставените материали от проверката и произнасяне по случая. Очаква се и заключението по извършващата се към настоящия момент проверка от Инспектората на Министерство на здравеопазването в ДМСГД Плевен.

Случаят с нарушенията с плевенския дом влезе в центъра на общественото внимание след подаден сигнал от адвокат до зам.-министъра на правосъдието и Главния прокурор на Република България. Последва и внезапно посещение на място на здравния министър Десислава Атанасова, която оповести на пресконференция вчера още подробности за случващото се в Дома за медико-социални грижи за деца в Плевен.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...