Начало / Култура / След повече от 20 години „Дон Паскуале” отново на плевенска сцена

След повече от 20 години „Дон Паскуале” отново на плевенска сцена

На 2 и 3 април на сцената на Драматичния театър ще бъде представен оперният спектакъл „Дон Паскуале”. Постановката е на Плевенската филхармония в сътрудничество с Музикалната академия в София и Общински хор „Гена Димитрова” и с подкрепата на Община Плевен.

В главните роли участват абсолвенти от Музикалната академия от класовете на проф. Илка Попова, проф. Мила Дюлгерова, проф. Нико Исаков и доц. Иванка Нинова. Всички млади изпълнители са в класа по актьорско майсторство на проф. Павел Герджиков, който е режисьор на постановката. „Това е първата им крачка като свободни художници, които излизат на пазара с красивите си гласове, с присъствието си на сцената. И е много приятно, че дори в тези трудни времена се намират институции, като Община Плевен, които подават ръка за осъществяването на този проект”, сподели пред журналисти проф. Герджиков (на снимката вдясно).

Той беше подкрепен от диригента доц. Христо Игнатов, който каза, че е силно впечатлен от професионалните качества на филхармоничния оркестър и на хоровата формация. „За мен беше изключително приятно да се срещна с един прекрасен хор, който прави впечатление с ярък, колоритен звук и способност за ансамблово музициране”, подчерта доц. Игнатов.

Сценографията на спектакъла е дело на художника Иван Велчев – Йово, който, заедно с постановчика проф. Герджиков, ще предложи на зрителите един изчистен, пестелив декор, на който да изпъкне актьорският и певческият талант на изпълнителите. Операта ще се изпълнява на италиански език, като на екран ще вървят субтитри на български. „Но дори и без тях, публиката би разбрала чудесно за какво става въпрос, защото „Дон Паскуале” е опера с много ясна музикална драматургия и често, излизайки след спектакъл, хората запяват мелодии от нея”,  вметна проф. Герджиков.

Има идея проектът на Плевенска филхармония и Музикалната академия в София да постави началото на една традиция и Плевен да се превърне в сцена за млади таланти. „Имате всички условия за това – чудесен оркестър и хор, който е сред най-добрите в страната, а аз съм работил с всички тях”, каза доц. Игнатов, обръщайки се към зам.-кмета по култура Стефан Петков.

Общината подкрепя подобни инициативи, дори имаме намерение още до края на годината да се случи нещо подобно, обяви Стефан Петков.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...