Акценти
Начало / Последни новини / След десетилетия плевенски отбор по борба отново в призовата тройка на България

След десетилетия плевенски отбор по борба отново в призовата тройка на България

Спортът борба в Плевен възвръща традициите си. Поредното доказателство за това е третото място на БК Изобор /Плевен/ във Враца, където се проведе държавния личен-отборен шампионат за деца в класическия стил. /Над 250 борци сред които 11 от плевенския тим излязоха на тепиха./ Подобен успех не бе постиган от десетилетия. Основната заслуга за него са четирите медала – два златни, по един сребърен и бронзов. „Най-лесно е да се броят медалите. Истинската същност обаче е да се направи правилен подбор – селекция и да увлечем децата въобще да спортуват на професионално ниво. Удовлетворителното за мен и колегата ми Момчил Сирашки е, че успяхме да го направим за кратко време. Много важно е също, че запалихме и деца, които не са ученици в Спортно училище „Георги Бенковски“ /Плевен/“, коментира треньорът на плевенския клуб Петър Антов.

Най-силно от възпитаниците на треньорския тандем се представиха Емилян Георгиев и Ивайло Юсеинов. Първият стана шампион на най-тежката категория +73 кг. По пътя към финала той тушира противници от Стара Загора и Оряхово. В битката за титлата надви по точки хасковлията Джанер Салим, който със своите 142 кг надвишаваше по тегло плевенчанина с цели 60 кг.

Ивайло Юсеинов пък просто прегази четиримата си съперници при 53-килограмовите, побеждавайки ги с туш. „Емил и Иво затвърдиха вече завоювани позиции. През зимата пак станаха шампиони /Юсеинов бе определен за най-техничен състезател на първенството/, а със сегашните си победи се утвърдиха като най-добрите български борци в категориите при децата“, заяви Момчил Сирашки.

Силно представяне и за Антоан Метовски. Той стана вицешампион в категорията до 66 кг. Жребият му отреди схватки с най-добрите борци. Това не го смути и той надви трима от тях. Малко не му достигна на финала срещу Денис Стоянов от Костинброд. Бронзов медал за Кристиян Йоцов при 32-килограмовите. Спечели го с три победи, а на полуфинала допусна загуба. „Пет секунди деляха Антоан от титлата. По същия начин я изпусна и зимата. Дължи се на липса на опит. Въпреки лекото разколебаване, Кристиян проведе добра подготовка за шампионата и доказа, че мястото му е в призовата тройка“, уточни Сирашки.

Отборен шампион е кюстендилския клуб „Васил и Георги Илиеви“ с 54 точки. Втори е Атлетик /Пловдив/ с 43 т. БК Изобор завърши трети с актив от 40 т. „За това класиране помогнаха още Мартин Асенов /кат. 38 кг – 5 място/, Илко Борисов /кат. 42 кг – 8 м./, Едуардо Горанов /кат.53 кг – 8 м./ и Виктор Фитов /кат.35 кг – 10 м./. Доволни сме от всички и най-вече от това, че демонстрираха воля. Разбира се има още много, много да се работи за развитието им. Но това е нашия приоритет“, категоричен е Антов.

Снимка: bul-wrestling.org

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...