Акценти
Начало / Култура / С празничен концерт зарадваха меломаните Плевенската филхармония и Общински хор „Гена Димитрова“

С празничен концерт зарадваха меломаните Плевенската филхармония и Общински хор „Гена Димитрова“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

При слаб интерес премина празничният концерт на Плевенската филхармония и Общински хор „Гена Димитрова”, посветен на 136-тата годишнина от Освобождението на града ни. В деня, в който почитаме паметта на падналите за свободата ни, залата на Драматично-куклен театър ”Иван Радоев” остана полупразна. Единствените официални лица на празния балкон бяха кметът проф. Димитър Стойков, съпругата му и зам.-кметът с ресор „Обществен ред, сигурност, образование и култура” Стефан Петков.

За радост на меломаните концертът беше изключително стойностен и поднесен в стилистиката на днешния празничен ден. Програмата започна с химна на Република България, веднага след което последва химнът на Европейския съюз. Под палката на маестро Славей Тинчев Плевенската филхармония поднесе прекрасно изпълнение на увертюрата на операта „Прилепът” от Щраус и увертюрата на операта „Кармен” от Бизе. Обичаната оперна певица Елена Баръмова зарадва многобройните си почитатели в Плевен с ария на Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев. Тенорът Даниел Дамянов изпълни ария на Каварадоси из операта „Тоска” на Дж. Пучини. Двамата солисти се представиха и с дуета на Аида и Радамес из операта „Аида” и обичаната Наздравица от операта „Травиата” – и двете произведения на Верди.

Общински хор „Гена Димитрова” зарадва публиката в залата с Циганския хор из операта „Трубадур” на Верди и хора из IV действие на операта „Кармен” на Бизе.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...