Начало / Здравеопазване / Скулптурен лик  на Флорънс Найтингейл дариха на Медицинския университет в Плевен  

Скулптурен лик  на Флорънс Найтингейл дариха на Медицинския университет в Плевен  

Скулптурен лик на Флорънс Найтингейл – създателката на съвременното сестринство, дариха днес на Медицински университет – Плевен от Регионалната колегия при Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Поводът е тържественото дипломиране днес на Випуск 2020 на Факултет „Здравни грижи“ медицински сестри и акушерки. Подаръкът беше официално връчен на Ректора проф. д-р Славчо Томов  в навечерието на честването на 46 години от създаването на университета.

В поздравителния си адрес към Випуск 2020 Надя Димитрова, председател на Регионалната колегия при БАПЗГ, се обърна към дипломираните медицински сестри и акушерки с думите: „За да имаме бъдеще, трябва да знаем и помним нашето минало, да уважаваме предците си. Нека огънят, запален от Флорънс Найтингейл, никога не загасва в сърцата ви. В името на моя Бог и човешкото милосърдие, в името на здравето и живота на нашите пациенти на добър път!“

През 2020 година се навършват 200 години от рождението на Флорънс Найтингейл, и по тази причина годината е обявена за Световна година на медицинската сестра и  акушерката с решение на 72-та Световна здравна асамблея. В тази връзка е сформиран инициативен комитет, който организира поредица от събития, с които се поставя фокус върху критично важната роля на медицинските сестри и акушерките. Ще бъдат изготвени информационни календари за акцентиране върху необходимостта от професиите на медицинската сестра и акушерката, ще се проведат и информационни онлайн-срещи с младежи в Община Плевен с цел популяризиране на професиите и привличане на повече кандидат-студенти. Университетските звена в акушерските клиники в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, МБАЛ  „Сърце и мозък“ , УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен, МБАЛ „Св. Панталеймон“, МБАЛ „АВИС-МЕДИКА“ и КИРМ “Св. Елисавета“ ще получат калъфи със специално лого. Предвидено е също разкриване на информационни пунктове на централни места в Плевен за предоставяне на рекламни материали.

Ключов партньор в осъществяване на дейностите в кампанията е Медицински университет – Плевен. Инициативният комитет е с членове: д-р Калин Поповски, Петя Василева, Анастас Балабанов, Бисер Божиков, Павлинка Микова, Ивайла Петкова и  Катя Христова.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...