Акценти
Начало / Култура / Скаутската брадвичка ще остане забита 10 дни край Плевен

Скаутската брадвичка ще остане забита 10 дни край Плевен

Късно снощи в Бохотската гора беше официално открит Националният скаутски лагер с международно участие. Французи, руснаци, палестинци и техните приятели и домакини от Плевен и страната със скаутски поздрав проследиха издигането на българския трибагреник под звуците на химна на Република България, с което приключи официалната церемония по откриването на скаутския лагер. Преди това един от комендантите на лагера – Линка Михова, която е и ръководител на клуб „Лъвче” в Плевен, приветства с добре дошли официалните гости – областният управител Иван Новкиришки, който е избран за почетен скаут, заместникът му арх. Бойко Балтаков, председателят на ОбС в Плевен Дарин Ангелов, шефът на общинския отдел „Образование и култура” – Йонита Иванова.

„Искам да благодаря на всички – институции, организации, Община Плевен и най-вече на началника на лагера Костадин Грибачев, които помогнаха една мечта да стане реалност и този лагер да го има”, каза в приветствието си към лагерниците областният управител Иван Новкиришки. Той пожела на всички участници незабравими преживявания в приятната лагерна обстановка. Пред всички Новкиришки пое ангажимент областната управа и местната власт да помогнат лагерът да се превърне в добре организиран национален център. На добър час на международната скаутска среща пожела и председателят на ОбС Дарин Ангелов. След което беше изпълнен ритуалът по откриването на всеки скаутски лагер. Началникът на лагера Костадин Грибачев заби в пънче скаутската брадвичка, която остава там до закриване на лагера.

Разбира се най-очакван от всички беше ритуалът по запалване на лагерния огън. По традиция в него беше хвърлена пепел, събрана от предишни скаутски лагерни огньове.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...