Начало / Култура / Скаути правят демонстрации днес в Кайлъка

Скаути правят демонстрации днес в Кайлъка

50 скаути – българи, французи и руснаци, от националния лагер с международно участие, който се провежда край Плевен, днес направиха демонстрации на умения, усвоени по време на лагера. В програмата на международната скаутска среща днешният ден е определен за отворени врати и освен на Бригадирската поляна в Кайлъка, подобни демонстрации се проведоха и в базата в Бохотската гора.

Скаутите демонстрираха умения да правят различни сложни възли, разпъваха палатка, палиха огън и го пренасяха, изработваха дървено-въжени конструкции. Разбира се място имаше и за различни игри, в които също се изискват специални скаутски умения.

Утрешния ден скаутите ще посветят на добри дела и ще посетят дома за стари хора в Бохот и в Згалево, за да почистят дворовете на домовете и да помогнат с каквото могат на обитателите.

„В програмата на скаутите по време на тазгодишния национален сбор широко са застъпени социалните дейности, решихме дейностите да не са насочени само към самите скаути, а искаме да помогнем колкото е възможно повече на хората около нас”, обясни началникът на скаутския лагер Костадин Грибачев. Освен посещенията в домовете за възрастни хора и дом „Детелина”, е предвидено и почистване на райони в Кайлъка.

Оказва се, че Кайлъка не е случайно място за скаутите. В местноста преди повече от 70 години е имало училище за скаути и в Кайлъка са се провеждали изпитите, с които са се приемали нови членове на организацията. От разкази на скаути ветерани, Костадин Грибачев знае, че тези изпити тогава съвсем не са били леки. Затова началникът на лагера се надява срещата на поколенията, предвидена за утре вечер, да е много интересна и емоционална. Едновременно с това Грибачев се надява с този национален лагер в Бохотската гора  да се сложи началото на една постоянна база, в която да се случват пленери, курсове по оцеляване сред природата, семинари. „Това няма да е оградена база, която ще се ползва само от скаутите. Това ще бъде така наречената младежка зона”, обясни той.

Ще припомним, че плевенската база е втората в страната, след Шумен, която Министерството на отбраната прехвърля на Организацията на скаутите в България.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...