Акценти
Начало / Любопитно / Сирни Заговезни – неделя на всеопрощението

Сирни Заговезни – неделя на всеопрощението

 

Днес е Сирни Заговезни, последният ден преди големият Великденски пост. Той е широкоизвестен като „неделя на всеопрощението“. На този ден в храма се четат Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.“ (Мат. 6:15) На този ден се иска прошка от другите, за да може да се влезе в поста, който е време за очистване, размисъл, усъвършенстване и примирение със събратята. Затова празникът Сирни Заговезни е наричан още Прошка.

В много краища на страната на днешния ден се палят огньове и се прескачат за здраве.

Най-интересен в този ден е обичаят „хамкане“, при който на червен конец се завързва парче халва или сварено яйце, което някой трябва да улови с уста. Който успее, очаква го здраве и успехи през цялата година. След това червеният конец трябва да се сложи пред икона или да се зарови в градината.

В седмицата преди Сирни Заговезни в някои райони на страната тръгват кукерски дружини. Маскирани мъже, облечени с кожи и накичени със звънци, обикалят по домовете, разиграват комични сценки и благославят за здраве и плодородие.

Сирница е подготовка за дългия великденски пост, който продължава 49 дни, до 12 април 2015 г., когато ще празнуваме Възкресение Христово. Днес се заговява с млечни храни. На трапезата се слага баница със сирене, питка, ястия с яйца и риба.

На Сирни Заговезни не се пере, не се чисти и не се работи, за да бъде здрава годината. След Сирни Заговезни са забранени църковните бракове.

 

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...