Акценти
Начало / Култура / Синът на Емил Димитров също иска паметникът на певеца да бъде премахнат

Синът на Емил Димитров също иска паметникът на певеца да бъде премахнат

Емил Димитров – младши изтъкна днес пред журналисти три причини, заради които иска паметникът на баща му пред читалище „Съгласие” да бъде премахнат и да се обяви конкурс за нов. „Аз съм против сегашния паметник по няколко причини. На първо място този образ не пресъздава  личността на Емил Димитров, липсва одухотвореността на неговия поглед. На второ  място паметникът не е ориентиран в посока изток-запад, както изискват правилата за  ситуиране на паметник в градска среда и третата причина  е, че паметникът е недобре изпълнена смесица между барелеф и релеф”, заяви Емил Димитров – младши.

Той изрази и огорчението си от това, че предишното общинско ръководство, когато е взело решение за поставянето на барелефа, изобщо не се е допитало нито до него, нито до фондация „Емил Димитров”. „Ако това в миналото се беше случило, сега нямаше да се налага паметникът да бъде премахнат”, обаясни синът на певеца и с нескрита болка си спомни, че дори не са го поканили на откриването.

Заедно с плевенския депутат от БСП – Румен Петков те обясниха, че, след проведените разговори със сегашната общинска управа, предстои да бъде сформирана комисия с участие на скулптори, архитекти, представители на плевенската култура и с участието на фондация „Емил Димитров” и лично на Емил Димитров – младши, която да проведе конкурс за нов паметник.

Моето желание е новият паметник да бъде изпълнен от плевенски скулптори – така го чувствам със сърцето си, каза Емил Димитров – младши.  Идеята е да се направи широка дискусия, да има макети на бъдещия паметник  и комисията да избере най-добрия преди да се пристъпи към изпълнението. Синът на певеца настоява да се определи и друго място, тъй като сегашното е неподходящо не само заради неправилното ориентиране на паметника, но и заради това, че той е винаги в сянка.

Румен Петков изрази надежда, че  в рамките най-късно на второто заседание на ОбС в Плевен след лятната ваканция ще бъде обявен конкурсът и до края на годината той да приключи. За да бъде избран проект, който да отговаря на необходимостта на плевенската общественост да засвидетелства уважението си към големия певец Емил Димитров, подчерта Румен Петков и добави, че може би трябва да се потърси съдебна отговорност от хората, които  са си позволили да  поставят незаконно този паметник.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...