Начало / Общество / Синдикат „Образование” настоява за въвеждане на дисциплината „Гражданско образование”

Синдикат „Образование” настоява за въвеждане на дисциплината „Гражданско образование”

От Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” излязоха с позиция по повод протестните действия в страната и въвеждането на дисциплината „Гражданско образование”. В подписания от председателя Юлиян Петров документ се казва, че синдикатът подкрепя справедливите искания на протестиращите срещу високите и непосилни цени на тока, но е обезпокоен от размера и формите на протестните действия. Според синдикалистите действащите в момента цени на енергоносителите в учебните заведения „убиват” училищните бюджети за сметка на трудовите възнаграждения на работещите в системата, не позволяват да бъдат направени нужните ремонти на сградния фонд и модернизирането на учебните кабинети в училищата.

„Правото на гражданска позиция и исканията на протестиращите са безспорни, но в тези протести са налице и прояви на вандализъм, неумение да се прилага гражданския кодекс на поведение и склонност към анархизъм. Синдикат „Образование” счита, че тези действия, които не могат да се оценят като добродетели, са резултат на лошо гражданско възпитание и липсата на този предмет в училище е очевидна и показателна. Ние отдавна настояваме за включването на дисциплината „Гражданско образование” като крайно належаща, защото тя може да възпита гражданско отношение и поведение на младите хора към процесите в обществото. Познанието е сила, която не би позволила на улиците и площадите в България да се случат грозни и недостойни сцени, опорочаването и неглижирането на справедливите протести и гражданската позиция на българското общество. Това би туширало опитите на групи младежки „наказателни отряди” да взривяват общественото напрежение”, се казва в позицията.

Според синдиката, Министерство на образованието и сега отказва да въведе предмет „Гражданско образование“, който да възпита учениците първо на граждански добродетели и след това на методите за тяхното отстояване. „За огромно съжаление българските ученици стават свидетели на безотговорни и нагли политици, които са поели безкрай предизборни обещания и никога не ги изпълняват. Виждат и хора в безизходица, които не е трябвало да търпят толкова дълго и безропотно и сега, вече пренебрегвайки всички морални и законни задръжки, се хвърлят в бурни протести.

В системата на образованието също има огромно напрежение и то отново е нагнетено от липса на финансови средства”, пише в писмото до медиите.

В тази връзка от Синдикат „Образование” са категорични, че ще поискат увеличение на единния разходен стандарт от новия финансов министър, с пожелание към него да не обещава увеличения на учителските заплати, които не смята да прави.
„Обществото не трябва да има и капка съмнение, че учителите могат да протестират и стачкуват и са готови отново да го направят, и то много дълго и цивилизовано, пише още в документа.

В чест на българския учител и неговия възрожденски дух, Синдикат „Образование” ще постави Мемориал на учителя през сградата на КТ „Подкрепа”.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...