Начало / Култура / Силно начало на джаз феста в Плевен, тази вечер на сцената излиза невероятен изпълнител за Балканите

Силно начало на джаз феста в Плевен, тази вечер на сцената излиза невероятен изпълнител за Балканите

Плевен доказа, че има публика за джаз фестивал. Ценители се събраха снощи за първите два концерта от Международния джаз фестивал – Плевен 2017.

Началото постави NOCKTERN, която  бележи тенденция на новата българска сцена, смесвайки джаз с електроника  и с  прийоми на друга музика. Групата е създадена от двама французи и един български пианист – Стоимен Стоянов. Този млад български музикант вече е много известен, композициите му са впечатляващи и  плевенската публика имаше шансът да се срещне с творчеството на един музикат, за когото все повече ще се говори.

Звездното участие в първата вечер беше на Теодосий Спасов  и Иван Шопов. Те представиха  техния нов проект INFUSION, който дава средата и възможността да изяви своята индивидуалност и трети изпълнител – Милко Ламбов – пиано.

Тази вечер от 18.30 часа на сцената излизат  The Bedlam Club – синематик-джаз квартет, създаден от мултиинструменталистта Самуел Покро – клавишни, кларинет (Франция) и Тавис Престън – контрабас (Шотландия).  Любопитното е, че Самуел Покро има смесена френска, ирландска, еврейска и арабска кръв. От десетина  години живее в България. Шотландецът Тавис Престън също живее в България. По-късно към тях се присъединяват руският барабанист Дмитрий Ягодин и българският перкусионист Георги Попов. Свирили са на множество фестивали, сред които„Аларма Пънк Джаз“, „Джаз Перелик“, честванията на 100 -годишнината от рождението на Хулио Кортасар и „София Филм Фест“. Писали са и музика за късометражни филми. „Техният джаз може да бъде и енергичен като рокендрол, и меланхоличен като електро-ембиънт импресия. Както е и в живота”, казва за тях Цветан Цветанов, който е селектирал участниците за плевенския фестивал.

От 20 часа е времето на  Борис Ковач & New Ritual Quartet. Новосадският саксофонист и композитор Борис Ковач, наричан от международната критика „Майкъл Наймьн от Войводина“, е легенда в европейската авангардна музика вече четвърто десетилетие. Създател през годините на формациите LaDaA Ва Orchest, La Campanella и Ritual Nova Ensemble, Ковач се впуска в различни пътешествия между жанрове, изкуства и епохи. В музиката му има и танго, и джаз, и класика, и австро-унгарски мелодични реминисценции, и кабовердианска меланхолия… „Тази музика – и в своя танцово- енергичен, и във вглъбено-съзерцателния си вариант – носи духа на равнината .Пейзажът във Войводина, откъдето е Ковач,  е доста сходен с този на Дунавската равнина и неговата музика ще звучи много добре тук”, обясни Цветанов.  Той определя Борис Ковач като „невероятен изпълнител за Балканите“. За гостите на фестивала участието на Борис Ковач  е много ценно, защото през тази година той се е отдал основно на композиране, така че концертът в Плевен е един от изключително редките случаи да бъде видян и чут на живо в последно време.

Концертите се провеждат в двора на Регионалния исторически музей, входът е безплатен.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...