Акценти
Начало / Икономика / Силвия Василева от МЗ: Ще правим промени в Наредбата за опазване на пчелните семейства

Силвия Василева от МЗ: Ще правим промени в Наредбата за опазване на пчелните семейства

На 8 май с разпореждане на министъра на земеделието се свиква по спешност Консултативен съвет по пчеларство, като първа точка в дневния му ред ще бъде необходимостта от промени в Наредба 13 за опазване на пчелните семейства при растително-земеделски мероприятия. Това съобщи днес в Плевен Силвия Василева, директор на дирекция „Животновъдство” в Министерството на земеделието по повод протеста на пчелари заради масово измиране на пчели в региона, заради третиране на земеделски площи с препарати.  „За да може да има чуваемост, са поканени представители на зърнопроизводителите и на пчеларите”, каза Силвия Василева.

Пчелари в Плевен: Затвор и отнемане на субсидиите при отравяне на пчели

По думите й, областите, в които има сигнали за масово измиране на пчели, са Добрич, Плевен и единичен случай във Враца. Тя поясни, че и сега има действащо законодателство за защита на пчелните семейства, но то не винаги се спазва. Арендатори, за които се докаже, че не са уведомили предварително, че ще обработват площи с препарати или са използвали непозволени, ще им бъде наложено административно наказание, допълни още Василева.

Веднага след сигнала, който пчелар от село Биволаре е подал на 25 април, е сформирана комисия и още същия ден е извършена проверка, взета е растителна проба и животинска проба, обясни Силвия Василева. Пробата е изпратена за изследване в лаборатория в Пловдив и до месец ще има резултат. Едва тогава може да се каже със сигурност има ли виновен и ако е така да се издадат актове за установяване на нарушение и наказателни постановления срещу арендаторите. Това е единственият начин пострадалите пчелари да бъдат възмездени.

Търсим и други варианти за обезщетяване на пострадалите пчелари, допълни Силвия Василева.

Депутатът Васил Антонов, който беше дошъл да подкрепи протестиращите, подчерта, че един от начините за решаване на проблема е Министерството на земеделието да направи законодателни промени, ако само промени в Наредба 13 не са достатъчни.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...