Начало / Икономика / Пчелари в Плевен: Затвор и отнемане на субсидиите при отравяне на пчели

Пчелари в Плевен: Затвор и отнемане на субсидиите при отравяне на пчели

Протест под мотото „Да спасим пчелите и пчеларите” се проведе днес в Плевен. Десетки пчелари от цяла област Плевен, от Пловдив, Хисаря, Враца, Ловеч се събраха пред Областна администрация – Плевен, за да изразят тревогата си от многобройните отравяния на пчели в Плевенска област и България.

Пчеларството в Република България е застрашено от извършването на многобройни пръскания при провеждане на растително-защитни мероприятия  в нарушение на Закона за зашита на растенията, Закона за пчеларството и Наредба 13 за опазване на пчелите, заяви доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз. През месеците март и април тази година са  станали  отравяния в редица села на Плевенска област. При пръскане на овощна градина по време на цъфтеж в г. Искър. При засяване на царевица в селата Биволаре и Божурица отравяне се случва за четвърта година подред. В Долна Митрополия при пръскане с инсектицид на пшеница през целия ден, без предупреждение, улиците на града са били покрити с умрели пчели. В Одърне в 14 ч. пръскането с инсектицид на цъфтяща рапица на 29.04.19, по време  на Великденските празници е спряно след намеса на полицията, стана ясно от изказването на доц. Станчев. Той беше категоричен, че пчеларите не са били предупредени за пръскането. Отравяния са установени в Тръстеник, Гулянци, Брест, Гиген, Борислав, Катерица, Трънчовица, Гигенска махала, Бръшляница, Тодорово и други.

„По наша преценка отравянията са засегнали над 5000 пчелни семейства. Основни причини за отравянията са: пръскане с пестициди на цъфтящи земеделски култури, пръскане след 10 часа през светлата част на деня, пръскане без предупреждения на пчеларите, пръскане при скорост на вятъра над 5 м/с.”, обяви доц. Станчев и подчерта, че няма сектор на земеделието и животновъдството, който да понася толкова много загуби.

Участниците в протеста приеха декларация с искания, подкрепена с подписка, която ще бъде внесена на консултативен съвет по пчеларството, който се свиква спешно на 8 май от земеделския министър.

На първо място пчеларите искат  отравянето на пчели да се приеме за престъпление и да се включи в Наказателния Кодекс, да се завишат глобите при установяване на нарушения на Закона за зашита на растенията, Закона за пчеларството, Наредба 13. Пчеларите ще настояват да се отнема правото на субсидия на земеделски стопани при установяване на отравяния на пчели, както и да се конфискува в полза на държавата земеделската техника, с която е извършено отравянето на пчели. При повторни отравяния на пчели да се отнема правото за упражняване на земеделска дейност за определен период или завинаги, настояват с декларацията си пчеларите.

Да се задължат земеделските стопани да уведомяват Службите „Растителна защита“ към БАБХ и при намерения за пръскане в нарушение на Закона за защита на растенията и Наредба 13 те да бъдат отменяни, е записано още в декларацията.

За справяне с проблема пчеларите предлагат да се разработи и въведе система за следене движението на земеделската техника.

Протестиращите обявиха, че още в първия работен ден след празниците ще сезират Прокуратурата в Плевен, защото „доказателства за отравяне има“.

За протеста на пчеларите в Плевен дойдоха представители на Министерството на земеделито – Силвия Василева, директор на дирекция „Животновъдство“ и Мариета Нейкова – директор на дирекция „Пчеларство“, Михаил Михайлов – председател Обединен български пчеларски съюз

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...