Начало / Общество / Сигналите в КЗП във връзка с действията на мобилните оператори у нас, са около 10 хиляди 

Сигналите в КЗП във връзка с действията на мобилните оператори у нас, са около 10 хиляди 

Сигналите в Комисията за защита на потребителите, във връзка с действията на мобилните оператори у нас, са около 10 хиляди всяка година, каза днес по Би Ти Ви председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Според него един от големите успехи е, че с МТел и „Виваком“ е постигнато споразумение, при предсрочно прекратяване на договора, да се плащат максимум 3 месечни вноски като санкция, независимо от срока до изтичането му. Все още обаче текат преговорите по темата с „Теленор“.

Маргаритов посочи, че има сигнали за подвеждане при сключване на договор, като това се случва и поради грешки на работещите в търговските обекти. Той поясни, че при оспорване на сметка, абонатът не е длъжен да я плати, докато тече проверката.

Голям процент от сигналите в КЗП са свързани с рекламации на дефектни устройства, като най-често става въпрос за не уважаване на гаранцията. Председателят на комисията коментира, че е много важно потребителят да види какво се вписва в книгата за рекламации и е възможно да поиска устройството да бъде отворено пред него, за да няма съмнения, че се случва нещо зад гърба му. „През първите 6 месеца от двугодишна законова гаранция тежестта за доказване е на търговеца, а не на потребителя“, подчерта Маргаритов.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...