Начало / Спорт / Сестрите Ивет и Габриела Горанови са със сребърни медали от Световната купа по карате

Сестрите Ивет и Габриела Горанови са със сребърни медали от Световната купа по карате

Ивет и Габриела Горанови
Ивет и Габриела Горанови

Многократните национални шампионки и възпитанички на Спортно училище „Георги Бенковски” – гр. Плевен с карате, сестрите Ивет и Габриела Горанови, извоюваха 2 сребърни медала от 7-та Световна купа по карате за младежи и девойки старша възраст, която се проведе от 3 до 5 юли в Умаг, Хърватска. Българският отбор беше представен от петима състезатели, двама от които от Клуба по бойни изкуства „Петромакс” в Плевен, информират от клуба. В най-престижното състезание за тази възрастова група участваха състезатели от 30 държави с общо около 400 каратисти, мерещи сили в двете дисциплини ката и кумите – отборно и индивидуално.

Един златен и два сребърни медала на кумите завоюваха  българските момичета след много оспорвани битки. Българската олимпийска надежда Силвия Вангелова (категория до 53 кг девойки, от КК „Аида Нет Вадо Рю”- Хасково) спечели златото, а сестрите Ивет (старша възраст, до 54 кг.) и Габриела (старша възраст +54 кг.) Горанови грабнаха сребърните медали,след като по пътя към победата отстраниха световни и европейски шампионки и на финала играха срещу представители на домакините. Сребърните медалистки от КБИ „Петромакс” – Плевен спечелиха симпатиите на публиката, която поиска извинение от съдийската колегия за несправедливите решения и ощетяването на двете състезателки.

Ивет Горанова мери сили в категорията си с още 20 състезателки, като игра първата си среща с представителка на Македония, която победи с 8 на 0. Втората среща игра с Италия и победи с 1 на 0. На полуфинала се срещна със състезателка на Чехия, която победи с 6 на 0.  Финалната среща беше с представителка на домакините. Българката беше ощетена от съдиите и загуби с резултат от 6 на 4. Ивет гордо се качи на вицешампионското място на състезателната стълбица.

Тази година през юни тя стана Балкански шампион на дисциплина кумите индивидуално в категория до 54 кг. – състезанието се състоя в Истанбул, Турция. Част от подготовката й се явиха престижните турнири: Турция Опън 2014, Хърватска Опън 2014, Чачак – Международен турнир „Златен Пояс” 2014, на който също срази опонентите си и се зави с трибагреника, докато я окичваха с поредния златен медал – кумите индивидуално. На Републиканското първенство, проведено във Велико Търново през април 2014 Горанова демонстрира завидни качества в дисциплините кумите, ката индивидуално и ката отборно и се завърна в Плевен с 3 златни медала.

Ивет и Габриела Горанови
С треньора им семпай Ангел Стефанов

В категорията на Габриела Горанова състезателките бяха 18. Първата среща плевенчанката игра с домакините и победи с 8 на 0. Втората среща беше с представителка на Черна Гора, която приключи с 1 на 0. Третата опонентка беше Аиша Закиа Бусеба от Унгарския национален отбор, която е двукратна европейска шампионка и настояща световна шампионка в тази възрастова група. Габриела надви опонентката си с резултат 2 на 0, като по-късно Аиша се класира на трето място в категорията. На полуфинала плевенчанката се наложи над сръбската състезателка Дина Дурмис с резултат 1 на 0, а на финала падн от Марина Барак, представителка на домакините, с 4 на 1.

Габриела Горанова е многократен национален шампион при дисциплина кумите индивидуално. На Международния турнир „Златен Пояс”  – Чачак, Сърбия, тази година тя стана вицешампион в категория до 59 кг.

На 7-мата Световна младежка купа в Умаг, Хърватска, присъстваха президентът на Световната карате федерация Антонио Еспинос, генералният секретар на WKF Степан Челан, президентът на Балканската карате федерация Алексей Петров и много представители на ръководствата на Световната, Европейската и Балканската карате федерации, които обсъдиха Стратегия за приемане на карате спорта в семейството на олимпийските спортове.

Антонио Еспинос подкрепи предложението на президента на БКФ и президент на БНФК Алексей Петров следващата години България да бъде домакин на Световната младежка купа.

Снимки: КБИ „Петромакс“

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...