Акценти
Начало / Култура / Сериозно присъствие на Плевен и Кнежа в тазгодишното издание на „Орфеево изворче”

Сериозно присъствие на Плевен и Кнежа в тазгодишното издание на „Орфеево изворче”

Днес в Стара Загора започна ХVI-тия национален музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче”. На сцените на конкурса ще има силно присъствие на участници от читалище „Борба” в Кнежа и НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен.
В категорията за индивидуални изпълнители на народно пеене читалище „Борба“ ще се представи от  Деница Влахова, Ивайла Славова, Мелани Младенова и Радост Христова, които ще се състезават във Втора възрастова група – 9 -11 г., и Петя Занкова – в Четвърта възрастова група – 15-18 г. Всички те са с музикален ръководител Галина Илчовска.
В категорията за вокални групи и хорове читалището в Кнежа ще участва с пет дуета в различни възрастови групи и три вокални групи – „Сребърни камбанки”, „Черно и бяло”, „Мелодия”, с ръководители Галина Илчовска и Мая Няголова.
НУИ „Панайот Пипков” ще бъде представено в категорията на инструменталистите. Индивидуалните изпълнители са Матея Димитрова – кавал, с ръководител Валентин Недялков, Виолета Димитрова – кавал, с ръководител Донка Цветкова, и гъдуларите Валентина Иванова и Тоника Андреева, с ръководител Борислав Иванов. НУИ „Панайот Пипков” ще участва в конкурса и с Камерна инструментална група – 12 клас, с ръководител Борислав Иванов.
Наградите в конкурса „Орфеево изворче” са приз на кмета на община Стара Загора, награда от Националния музикално-фолклорен съюз „Орфеево изворче“, диплом-почетно отличие – Златна, Сребърна и Бронзова лира на Орфей, и плакет, награда от фондация „Български фолклор“. Всеки от участниците получава грамота. Ще бъдат връчени и поощрителни награди.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...