Акценти
Начало / Политика / Сергей Станишев: ГЕРБ непрекъснато заблуждава хората, защото се страхува от тяхната воля

Сергей Станишев: ГЕРБ непрекъснато заблуждава хората, защото се страхува от тяхната воля

Селективното вадене на документи и спекулациите с цената на АЕЦ Белене всъщност се прави от ГЕРБ, за  да заблудят хората, защото се страхуват от тяхната воля. Така  лидерът на БСП Сергей Станишев коментира последните изявления на министър-председателя Бойко Борисов, че цената на АЕЦ Белене е 10 млрд. евро.

„По отоношение на цената нещата са достатъчно ясни. През 2006 г. е подписан договор и цената е  4 млрд. евро. Тя включва разбира се и индексацията съобразно инфлацията. Общата сметка за самото Белене, която е записана и в договора с руската страна е малко над 5 млрд. евро., като свързващите системи и допълнителната инфраструктура, които трябва да изплати НЕК,  се изчисляват на 1 млрд. – 1млрд.200 млн. евро. Така че приказките за 10 млрд. евро са безпочвени”, заяви Станишев.

Според лидера на социалистите, премиерът на държавата „постоянно си обръща позициите, постоянно заблуждава, дори изрича лъжи”. Това е обидно и не е достойно, подчерта Станишев. „Г-н Борисов първо да обясни защо пет ли, шест ли пъти си смени позицията за Белене. В предизборната програма на ГЕРБ беше включено изграждането на Белене, след това се отказаха. Първо бяха за референдума, сега са против. Пълна бъркотия и непредсказуемост от страна на държавата”, изтъкна той.

Хората в Плевен много добре осъзнават значението на този високо индустриален, технологичен проект, който дава перспектива за равитие на страната, гарантира производство на ток на достъпни цени, коментира Станишев необходимостта от изграждане на АЕЦ Белене. Той подчерта, че втората атомна централа означава конкурентност на българската енергетика, но означава също и създаване на десетки хиляди работни места и то по време на такава дълбока криза, когато хората страдат.

Важното е, че хората имат възможност да заявят своята позиция и да принудят властта да се съобразява с тях, коментира соцлидерът предстоящия референдум. „Хората трябва да почустват своята сила и че могат да определят политиката и позициите на държавата”, подчерта той, определяйки референдума като хубав прецедент в съвременната българска история. .

Станишев припомни изявлението на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, от което става ясно, че не е направена никаква постъпка от страна на ГЕРБ към Европейската комисия за разрешение за строеж на нова ядрена мощност. А разрешително за започване на строителство на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй ще са нужни години, обясни Станишев..

Той нарече хвърляне на прах в очите постоянните приказки от страна на премиера, че няма пари за изграждането на нова ядрена мощност. Как да няма пари, след като правителството дава 18 млн.лв. за реклама на цифровизацията – това ли е най-големият проблем на хората, попита Станишев.

Той призова хората да гласуват на предстоящия референдум, защото ако над 20% от имащите право на глас се явят пред урните, това вече ще има конкретно последствие – темата за АЕЦ Белене се връща отново за обсъждане в институциите.

Пряката демокрация е най-ценното нещо, което можем да имаме като общество, обърна внимание той.

Сергей Станишев днес следобят раздава брошури за предстоящия референдум в центъра на Плевен заедно с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. По-късно тази вечер Станишев се срещна с актива на БСП, коалиционни партньори  и представители на различни организации във връзка с предстоящия референдум.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...