Акценти
Начало / Образование / Седмица, посветена на народните будители, в НУ „Отец Паисий”

Седмица, посветена на народните будители, в НУ „Отец Паисий”

Отец Паисий викторина

Седмица под наслов „Да се знае, да се помни!”, посветена на 1 ноември – Денят на народните будителите, бе проведена в НУ „Отец Паисий”, информира Албена Декова, председател на комисията по връзки с обществеността на училището.

На 27 и 28 октомври учениците от втори, трети и четвърти клас посетиха музея „Анастасия Димитрова” в едноименната гимназия и се запознаха с живота и делото на първата българска светска учителка.

Отец Паисий постериНа 29 октомври третокласниците представиха изработени постери за народни будители. Пред своите ученици те разказаха какво са научили за Васил Априлов, д-р Петър Берон, Георги Раковски и Христо Ботев. Със свои проекти им гостува клуб „Млад журналист”. Учениците от клуба допълниха знанията на третокласниците, като представиха журналистическата дейност на Богоров-Първият, който пръв налага използването на думата България, а не както се е казвала дотогава Болгария; Константин Фотинов – издател на първото българско енциклопедично по характер списание „Любословие”; П.Р.Славейков–Гайдакторът, който издава първият български хумористичен вестник „Гайда” и Любен Каравелов, издател на революционните вестници „Свобода” и „Независимост”.

Постерите бяха подредени в училищна изложба.

На 30 октомври четвъртокласници от училището участваха в  състезание-викторина „Народните будители и аз”, организирано от Регионален исторически музей. Те мериха знания със своите връстници от НУ „Христо Ботев”, като разказаха за патрона на училището Отец Паисий, за създателката на първото девическо училище Анастасия Димитрова, за патриарха на българската литература Иван Вазов, за Апостола на свободата Васил Левски и за най-младия плевенски революционер-четник, загинал за освобождението на България Костаки Хаджипаков. Поднесената от тях информация включваше интересни и любопитни факти от живота и делото на тези будители. Публиката също бе провокирана с въпроси от страна на журито.

Борислава Тодорова, Теодор Николов, Мария  Йолова, Станислав Матев, Кристияна Вечева, Теодор Йосифов, Ивайла Съботинова и Александър Крумов заслужено получиха аплодисментите на публиката и бяха наградени от РИМ с грамоти и книга с историческите забележителности на Плевен, луксозно издание на музея.

Снимки: НУ „Отец Паисий“

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...