Акценти
Начало / Култура / Седем театъра създадоха в Плевен Международно театрално сдружение

Седем театъра създадоха в Плевен Международно театрално сдружение

ДКТ „Иван Радоев” и театри от още шест европейски държави – Полша, Литва, Естония, Русия, Сърбия и Македония, създадоха в Плевен Международно театрално сдружение „7 плюс”. Минути след учредяването му късно вчера  директорът на плевенски театър Васил Василев и Мачей Новак –  художествен ръководител на Първия полски професионален театър в Познан, Олга Полевикова – ръководител на Руския драматичен театър на Литва, Филип Лось – режисьор, художествен ръководител на Руския театър на Eстония, Татьяна  Артамонова  – член на художествения съвет на Театър „Мастерская“ , Санкт Петербург и Миляна Ненадов – маркетинг директор на Народно позорище, Ниш, Сърбия дадоха пресконференция, на която обявиха целите на новосъздадената асоциация.

„Любопитното е, че представителите на сдружението обхващат оста север-юг на Европа и перспективата е за развитие и разрастване затова и името на сдружението е „7 плюс”, обяви директорът на ДКТ „Иван Радоев” Васил Василев. „Това, което ни обединява е, че всеки един от театрите разполага с добра трупа, добри режисьори, работим върху хубава  драматургия. Предстои ни да реализираме общи идеи за създаване на театрални продукции, обмен между театрите и нещо, което ни отличава от подобни сдружения – работа с техническия персонал, за да направим така, че нашите театри да бъдат на по-съвременно ниво. Предвиждаме също подпомагане на млади актьори и режисьори. Седемте театъра са със столетна история и с огромна традиция в режисурата, драматургията и актьорството. Радвам се, че това се случва, в годината, в която отбелязваме 100-годишнината на нашия театър и ни дава възможност за едно отваряне навън”, каза Васил Василев.

„Най-конкретното, което веднага можем да кажем като резултат от създаването на това сдружение, е участието на спектакъла „Вишнева градина” на плевенския театър във фестивал в Ниш. Това е международен фестивал, който се провежда за първи път и са селекционирани най-добрите представления от Балканския регион. Участниците ще имат възможност да се включат в различни работилници, в които ще обсъждат развитието на театъра на Балканите. Вече сме в преговори с млади драматурзи от плевенския театър и театрите, членове на сдружението, да участват в журито на фестивала”, обяви една от първите съвместни прояви на сдружението Миляна Ненадов – маркетинг директор на Театъра в Ниш.

„Нашата главна цел не е просто да покажем един на друг спектакли, защото това е обикновена продуцентска задача. Нашата главна цел е да анализираме силните страни на нашите театри и най-ценното, което можем да споделим един с друг в това сдружение”, каза Филип Лось.

„Всеки спектакъл е резултат на голяма работа.  Ние разбрахме, че в тази подготвителна работа, всеки от нас има еднакви потребности. Може би нашите зрители няма да знаят, че спектакълът е резултат от работата на сдружението, но те ще видят един хубав спектакъл. Ние, обаче ще знаем, че за този спектакъл сме си помогнали един друг. Обучили сме осветителите, помогнали сме да се срещнат един драматург и един режисьор, създали сме ясен вътрешен процес и по този начин сме помогнали на нашите театри да се развиват, да растат. Сдружението ще позволи ресурсите на всеки един от театрите да бъдат споделени с останалите. По този начин с  по-малко усилия ще постигнем по-добри вътрешни резултати. Затова съм много радостна, че имаме тази възможност”,  каза Татьяна  Артамонова  от Театър „Мастерская“ , Санкт Петербург.

Да правят заедно хубав театър е акцентът, който поставиха всички учредители на Международното театрално сдружение „7 плюс“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...