Акценти
Начало / Образование / Седем кандидати се борят за едно място в Медицински университет – Плевен

Седем кандидати се борят за едно място в Медицински университет – Плевен

Утре в 7.45 ч в зала „Асклепий” на Ректората на Медицински университет – Плевен ще бъде изтеглен вариантът за конкурсния изпит по биология за специалностите „Медицина“ и „Фармация“. Това ще стане в присъствието на ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов; зам.-ректора по учебната дейност проф. М. Александрова; декана на Факултет „Медицина” проф. д-р А. Аспарухов, председателя на Комисията за оценяване на конкурсните работи по Биология – доц. Милена Атанасова, председателя на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи  г-жа Виржиния Лазарова, родители на кандидатите и журналисти.

Рекорден брой кандидат-студенти – 1137 общо, са подали документи за прием в специалностите на висшето училище. От тях 823 са кандидатите за специалностите „Медицина“ и „Фармация“, от които 597 жени и 226 мъже. Останалите 399 зрелостници ще кандидатстват за бакалавърските специалности на факултетите по обществено здраве, здравни грижи и на колежа, но техният брой ще нарасне по време на втория прием на кандидатстудентски документи от 20 до 23 юли.

От рекордните 823 кандидати тази година 624 са посочили като първо желание „Медицина“, а 199 – първо желание „Фармация“.

Университетът ще приеме общо 324 нови студенти след завършено средно образование в редовна форма на обучение. От тях 204 ще бъдат новоприетите студенти в осемте бакалавърски специалности. Местата по държавна поръчка за бъдещи лекари са 90, равен брой за момичета и момчета.  Тази година МУ-Плевен ще реализира и първия прием на магистър-фармацевти по специалност „Фармация“ в новоразкрития Факултет по фармация, който е от 30 места по държавна поръчка. Конкурсните изпити са същите като за специалност „Медицина“ – по биология и химия. Вторият конкурсен изпит по химия за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ е на 12 юли 2016 г

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...