Акценти
Начало / Общество / Седем дела за домашното насилие е гледал Плевенският районен съд от началото на месеца

Седем дела за домашното насилие е гледал Плевенският районен съд от началото на месеца

Отложиха делото срещу по-високия данък сгради с две седмици Седем дела по Закона срещу домашното насилие е гледал само от началото на този месец Плевенският окръжен съд. В пет от случаите той се е поизнесъл в полза на потърпевшите, само в един  е преценил, че няма достатъчно доказателства. По едно от делата жената, която го е завела срещу съпруга си, е оттеглила исковата си молба.

Пет от делата са заведени срещу настоящи или бивши съпрузи от техните половинки, две – от възрастни жени срещу порасналите им деца или внуци. Само в един от случаите съпругата иска закрила не за себе си, а за своите 12-годишни деца, подложени на психически тормоз от непрекъснатите скандали.

Случаите са различни, както и човешките съдби. В повечето става въпрос за физическо насилие – побоища, душене, шамари, прогонване от дома. При едно от делата мъжът обвинява жена си, че не чисти, докато тя е родилка на едва 20 дни, бие я, но не иска да се развеждат. Друг заплашва съпругата си чрез многобройни телефонни съобщения. В един от най-тежките случаи бившият съпруг през нощта се озовава край леглото на спящата жена с нож в ръката – заплашва я, че ще я убие, а той самият ще се самоубие.

Когато възрастни жени са тормозени от по-младите си родственици, това е все заради общото наследствено жилище, което обитават. Баба обвинява внучката си и 40-годишната си дъщеря  в тормоз, обиди, криене на лекарствата й. В този случай съдът се произнася в нейна полза за разлика от другия подобен, където старата жена се оплаква от внука си и приятелката му. Това е и единственото дело, по което исковата молба не е уважена. Причината е, че срещу голата дума на бабата стоят показанията на неколцина свидетели, а възрастната жена не представя нито медицинско в подкрепа на твърденията си, нито е звънила в полицията по време на ексцесиите.

Мерките, предприети от съда по делата за домашно насилие, са от въздържане от насилие и глоби до отстраняване на насилника от общото жилище и заповед да не приближава на повече от 10 м нито дома, нито местоработата на жертвите.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...