Акценти
Начало / Култура / „Мечкари“ прогонваха злото и се надиграваха в Гиген

„Мечкари“ прогонваха злото и се надиграваха в Гиген

P1050836-Гиген

“Мечкари” гониха злите сили в Гиген на 20 януари, Ивановден по стар стил, информират от Община Гулянци. Маскираните танцуват под звуците на уникалното Мечкарско хоро в ритъм 5-8 с втори удължен такт. Персонажите в групите са двама “стареца” и две “булки”, задължително придружени от музиканти с тъпан, барабан и кларинет. Впечатляващи са костюмите на “Мечкарите” – автентични народни носии, типични за този край на България, маски на лицата и ръчно изработен накит, който украсява главите на булките, наричан курбулец.

Накрая “Мечкарите” посетиха кметството, където бяха посрещнати както повелява традицията с пита и сол. Кметът на общината и кметът на Гиген посрещнаха и дариха всяка от групите.

След това настъпи най-колоритния момент от празника – парада в центъра на селото, където малки и големи се бяха събрали, за да тропнат Мечкарско хоро заедно с “Мечкарите”. Надиграването има конкурсен характер, от събралото се множество бе избрано жури, което да оценява представянето на маскираните. Всяка от 10-те групи се представи с три танца – Мечкарско хоро, Ръченица и Ситно влашко хоро. Журито оценяваше не само играта и свирнята, но и костюмите на маскираните. Най-добрите получиха награди, осигурени от общината, кметството и спонсори. Поощрени с награди за участието си в празника бяха и най-малките “Мечкари”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...