Акценти
Начало / Култура / Свободните импровизации на Trio Frio ще завладеят арт пространството на галерията в Градската градина

Свободните импровизации на Trio Frio ще завладеят арт пространството на галерията в Градската градина

Васко Трия, Испания-перкусии, Росен Захариев-тромпети и Живко Братанов-клавишни, обединени под името Trio Frio, ще завладеят и оцветят с музиката си арт пространството на галерията в Градската градина в Плевен. Меломаните ще имат рядкото удоволствие да се срещнат с музиканта Васко Трия, чиято визита в нашата страна е събитие в българския музикален живот, в който рядко гостуват чужди музиканти от областта на свободната импровизация.

Trio Frio  е името, което Росен Захариев, Валентин Геров и Румен Тосков използват за проекта си, когато се събират през 2000г. с намерението да създават импровизирана музика отвъд стиловите рамки и ограничения. По-късно Росен Захариев използва името Trio Frio като синоним на свободна импровизация с трима участника. Водени от желанието за приемственост, той, Живко Братанов и Васко Трия решават да впишат сътрудничеството си в тази традиция..
Васко Трия започва музикалното си развитие с рок и различни негови алтернативни форми, за да стигне в последните години до различно третиране на инструмента, търсене на свои пътища в света на свободната импровизация. Има около 30 издадени диска и коцертира активно в различни страни и континенти, съвместно с някои от големите имена в имровизационната музика.
Един от най-популярните български джаз тромпетисти – Росен Захариев, прескача често границите между различните стилове, от стандартните и познати форми на джаз до експериментална музика.
Отраснал в семейство с много силни музикални традиции, Живко Братанов още като дете свири и импровизира на пиано и цигулка и се учи да композира, като негов първи учител е баща му – композитор и преподавател по музикална теория. Съчетава изяви в областта на джаз музиката с импровизационни концерти.

Концертът импровизация на Trio Frio ще е на 3 октомври, от 18часа в Арт център Плевен. Входът е свободен!

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...