Акценти
Начало / МОНДИАЛ 2018 / Световно първенство по футбол – най-популярното спортно събитие

Световно първенство по футбол – най-популярното спортно събитие

Световното първенство по футбол /известно още като Световната купа на ФИФА, Световната купа, Мондиал (от испански – „световен“) и Световните футболни финали/ e международно спортно събитие, в което се състезават мъжките национални отбори на страните-членки на Международната федерация на футболните асоциации /ФИФА/. Това е най-голямото събитие във футбола в глобален мащаб, като зрителският интерес към него е по-голям в сравнение с този на Олимпийските игри. Световните финали са най-гледаното спортно събитие в света – 1,1 млрд. души са наблюдавали финалния мач на Мондиал 2002 г. От 1930 г. досега финалите се провеждат на всеки четири години, с изключение на 1942 г. и 1946 г. заради Втората световна война. Те са предшествани от регионални квалификации по групи, които започват приблизително три години преди финалите. В квалификационната фаза участват представители на почти 211 държави, от които до финалния турнир понастоящем достигат 32 национални отбора /от 2026-а година участниците ще бъдат 48/. Той се провежда в избраната страна-домакин и продължава приблизително един месец. Според последните промени в правилника, може да има повече от една страна-домакин на форума. /Освен това през 1999 г. ФИФА инициира Световно първенство по футбол за жени, което се провежда по подобна схема./

                                                                                 Трофеят

От 1930 г. до 1970 г. световният шампион получава купата „Златната Нике“. В чест на президента на ФИФА по чиято инициатива е създадено състезанието, през 1946 г. тя е преименувана на „Жул Риме“. През 1970 г. печелейки трофея за трети път, Бразилия получава правото да го задържи завинаги. През нощта на 19-ти срещу 20-ти декември 1983 г. обаче „живата история на световния футбол“ е открадната от резиденцията на Бразилската футболна федерация в Рио де Жанейро и повече не е открита.

След 1970 г. е изработена втора купа, наречена Трофей на Световното първенство на ФИФА. Той не може да стане вечно притежание на нито един отбор, независимо от това колко първенства е печелил. Националният отбор на ФРГ/Германия е печелил този трофей три пъти, а отборите на Аржентина, Италия и Бразилия – по два пъти. Той ще продължава да се връчва на победителите до 2038 г., когато предвиденото пространство за изписване имената на световните шампиони ще се запълни.

Вторият трофей, наричан обикновено „Златен глобус“, е висок 36,5 см и тежи 6,175 кг. Направен е от 18-каратово злато. Основата се състои от два слоя полускъпоценен малахит, а на долната му страна са гравирани годината и името на всеки победител на Световно първенство след 1974 г. Победителите задържат трофея до началото на следващото световно първенство като се награждават и с позлатено копие.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...