Акценти
Начало / Любопитно / Световноизвестната цигуларка Мила Георгиева е родена днес

Световноизвестната цигуларка Мила Георгиева е родена днес

mila_g

Мила Георгиева е световноизвестна българска цигуларка. Родена е на 21 февруари 1976 г. в София. Учила е при Дороти Дилей и Чо-Лианг Лин в Джулиард Скул – Ню Йорк и при Ифра Нийман в Гилдхол Скул – Лондон. Започва да свири на цигулка още 4-годишна и е наречена „дете-чудо“. 9-годишна изпълнява дуети с известния цигулар Минчо Минчев и тръгва да покорява света. Още като тийнейджър добива световна известност, печели награди в Италия, Чехия и България, свири в Испания, Холандия, Филипините, Сингапур, Индия, Китай.

Репертоарът й е внушителен и включва виртуозни произведения от всички епохи. Изявява се с най-големите европейски оркестри и диригенти като Курт Мазур, Ричард Хикокс, Хърбърт Судейн, Жорж Претр, Кристоф Ешенбах. През последните години участва в летните музикални фестивали Marlboro, Prussa Cove, Stavanger, Ravinia, Фестивала в Залцбург. Реализирала e турнета в Германия, Франция, Южна Америка и Япония, където е записала четири компактдиска за RCA Victor.

От 2002 г. е концертмайстор на симфоничния оркестър на радио Щутгарт. Носителка е на много награди от международни конкурси, сред които първа награда от Фестивала Mozart на фондация Orpheum в Цюрих.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...