Акценти
Начало / Икономика / Световния ден на потребителя отбелязваме днес

Световния ден на потребителя отбелязваме днес

На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите, за да напомним техните основни права при закупуването на стоки и ползването на услуги, както и да ги насърчим да бъдат взискателни към търговците и техните предложения, а също и нетърпими към проявите на нелоялност и некоректност, които ги засягат.

Основните права на потребителите са:право на безопасност, право на информация, право на избор, право да бъдеш чут.

През годините с развитието на икономиката, глобализацията, отварянето на границите на държавите и свободното движение на стоки и услуги, нараства и значението на потребителската защита. Потребителите в Европейския съюз получават все повече права, като правото на образование по въпроси, отнасящи се до защитата им, право на неподвеждаща реклама, право дефектните стоки да бъдат ремонтирани или заменени, право на договори без неравноправни клаузи, право за връщане на стоки, закупени от разстояние, в срок от 14 дни, право на безплатна помощ от Европейските потребителски центрове за проблеми с търговци в чужбина, право на сдружаване.

Всички тези права и редица други са гарантирани за потребителите от Европейския съюз посредством развитието на нормативната база и действащи контролни органи. Тяхната реализация е подпомогната от усилията на неправителствени организации и браншови сдружения.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...