Акценти
Начало / Последни новини / Световният шампион Веселин Топалов играе в Плевен сеанс с 25 млади шахматисти

Световният шампион Веселин Топалов играе в Плевен сеанс с 25 млади шахматисти

В Актовата зала на Община Плевен в 18 часа тази вечер световният шампион  по шахмат Веселин Топалов започна сеанс с 25 млади шахматисти от клубове в Плевен и областта. Преди да започне сеанса гросмайстор Веселин Топалов и кметът Георг Спартанска разрязаха голяма торта във формата на шахматна дъска. В края на партията си със световния шампион всяко дете ще получи парче от нея.

В продължение на два часа и половина младите шахматисти ще имат възможност да се учат от най-великия български шахматист за всички времена.

Оказа се, че това е първото идване на Веселин Топалов в Плевен. Той прави този сеанс от уважение към талантливите плевенски шахматисти. „Плевен винаги е бил много шахматен град”, отбеляза Веселин Топалов, припомняйки за битките, които е имал в юношеските години с плевенския гросмайстор Борис Чаталбашев, срещите си с Нотко Ноев.  „Моята идея е да дам кураж на децата да тренират шах, защото това е много полезна игра”, подчерта той.

Президентът на Българската шахматна федерация Силвио Данаилов  обяви, че този сеанс е част от дейността на новосъздадената  Фондация „Веселин Топалов”, чиято идея е да подпомага млади български таланти в шахмата и да им дава път за развитие.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...