Акценти
Начало / Култура / Световният ден на книгата е днес

Световният ден на книгата е днес

книги

23 април е определен от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.  Денят е празнуван за първи път преди 20 години – през 1995 г. Идеята на този ден е да се насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

Датата за почит към книгите и техните автори  има своята голяма символика. На 23 април през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега . На същата дата са родени двама от класиците на ХХ век – Морис Дрюон и Владимир Набоков.

Призивът на световната общност е на този ден да се почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето.

Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.

По повод Световния ден на книгата днес в Плевен ще бъде писателят хуморист Михаил Вешим, който ще представи книгата си „Текила на разсъмване“  от 17:30 ч. в книжарница „Приятели” в Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...