Акценти
Начало / Култура / Светлин Русев: Има нещо символно в това Дило Дилов – художникът на светлината, идва с творбите си в Нощта на галерията

Светлин Русев: Има нещо символно в това Дило Дилов – художникът на светлината, идва с творбите си в Нощта на галерията

Нощ в галерията

Така академик Светлин Русев откри снощи в една от залите на Художествена галерия „Илия Бешков” изложбата „100 години от рождението на Дило Дилов”. С нея галерията отвори врати за Европейската инициатива „Нощ в музеите и галериите”.

„За мен е странно, че отбелязваме 100 години на Дило Дилов, защото за мен той  си беше все един и същ – неостаряващ. И най-важното – беше напорист в отстояване на принципите си, които формираха едно ново и по-сериозно отношение към проблемите на изкуството”, каза академик Светлин Русев. Той разказа за първия си ярък спомен за художника, когато като учител им прожектирал филми за импресионистите. „Тогава бяха сложни времена и само споменаването на имената на тези художници беше ерес, а той ни разказваше за драмата на Ван Гог, за истините на Сезан, за катедралите на Моне. По-късно работихме заедно  в групата на художниците, бяхме съмишленици и до голяма степен заедно понасяхме ударите на плевенската общественост и плевенското ръководство. С Дило бяхме  сред най-потърпевшите при публичните обсъждания на творбите ни”, припомни си още академик Русев.

Той определи приносът на Дило Дилов в Плевен, като изключителен заради „разчупването на  една нормативна естетика и за внасянето в плевенската атмосфера на едно по-ново разбиране за строежа на живописната картина”. До голяма степен промените в града като атмосфера се дължат на Дило, подчерта Светлин Русев.

нощ в галерията

Той сподели впечатленията си от подредената изложба, като изтъкна, че има много творби, които и сега истински го вълнуват. „Има неща, които, независимо от времето, независимо от възгледа, остават. Те са искрени, спонтанни, преживяни и професионално изведени и то от художник, който има лично отношение към природата, към света, към картината.  Няма начин да не останат, щом и сега въздействат на зрителя по този начин, макар да са създавани през 60-те години на миналия век. Те не са помръкнали, напротив станали са по-стойностни. Особено днес, когато ценностната система е малко обезсмислена и хаосът е по-голям от всякога, една подобна живопис носи равновесие,  вяра и надежда, че сериозните неща имат свое трайно време”, подчерта акад. Светлин Русев.

нощ в галерията

В изложбата са включени 63 платна на Дило Дилов, всичките от фонда на галерия „Бешков”. Преди да бъдат показани, в продължение на близо два месеца реставраторката Татяна Трифонова е работила върху тях, за да съживи блясъка им.

За откриването на изложбата дойде семейството на художника – съпругата му и двете му дъщери, едната от които известната художничка Долорес Дилова. Поздравителен адрес от името на Община Плевен прочете зам.-кметът Стефан Петков.

нощ в галерията

В Нощта на галерия „Илия Бешков” посетителите имаха възможност да видят още прекрасната  изложба  на Марио Жеков – един от най-обичаните и ценени маринисти на Европа. С изложбата в Плевен гостува художествената галерия в родния град на художника – Стара Загора, , където се съхранява богата колекция от негови творби. Друга изложба е „Шедьоври на възрожденското изкуство” и включва  20 голямоформатни щампи и гравюри от колекцията на графичния кабинет на ХГ “Димитър Добрович” в Сливен. Веднага след нея е експонирана изложбата на Арт школа “Колорит” с ръководител Майя Ананиева.

Нощ в галерията включваше още демонстрации от Клуб по бойни изкуства “Петромакс”, и изпълнения на група “Арт Блус Бенд”.

петромакс

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...