Акценти
Начало / На фокус / Светлинни, звукови и водни ефекти ще има обновената Водна каскада

Светлинни, звукови и водни ефекти ще има обновената Водна каскада

След ремонта Водната каскада ще се впише изцяло във вече ремонтираната в съседство околна среда, като изградените светлинни и звукови ефекти ще бъдат синхронизирани с останалите водни обекти в централната пешеходна зона на града. Това стана ясно днес на пресконференцията, с която беше даден официално старт на ремонтите дейности по проект „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен”.

По време на ремонта на водната каскада, който ще продължи до октомври тази година, ще бъде извършено цялостно почистване на бетонните повърхности, подмяна на настилката  и реконструкция на помпеното помещение. Общата стойност на ремонта е за над 2 млн. лева, каза инж. Мария Иванова.

2 600 кв.м от настилката по протежението на каскадата ще е от клинкерни плочи, а  859 кв.м ще бъдат покрити с  бетонни плочи. Около каскадата ще има 60 пейки, 40 бетонови саксии за зацветяване, ще бъдат  засадени 20 нови бързорастящи, широколистни дървета. Растителността ще бъде обогатена с над 1 300 броя храсти, 156  броя декоративни треви, които ще кореспондират с парковото устройство и озеленяването на останалата част от пешеходната зона.

Основно ще бъде подновено помпеното помещение с нови, модерни помпи. След ремонта Водната каскада ще има ново ефектно осветление, което ще е в съчетание с озвучаване и водни ефекти. За целта ще бъдат монтирани 52 подводни прожектора. За водните ефекти ще бъдат монтирани 235 различни видове дюзи.

Предвижда се цялостна реконструкция на тревните площи около каскадата, които са с площ 3.5 дка. Ще бъде изградена поливна система. Осветлението около съоръжението също ще бъде подновено с монтаж на нови 52 стълба и 10 прожектора.

Скулптурите, които се намират в района на водната каскада ще бъдат основно почистени и поставени на най-подходящите за възприемането им места.

Надяваме се да е толкова красиво, че да вземаме билети на туристите, за да разгледат каскадата, пошегува се кметът Георг Спартански, който днес направи символичната първа копка на обектите, които се ремонтират по проекта.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...