Акценти
Начало / Икономика / Светла Бъчварова: Кооперациите трябва да получат подкрепата на държавата

Светла Бъчварова: Кооперациите трябва да получат подкрепата на държавата

Светла Бъчварова

Искаме държавата да се ангажира с проблемите на кооперациите и те да получат подкрепата й. Това каза днес в Плевен Светла Бъчварова, председател на парламентарната комисия по земеделие и храни. Тя информира, че тече подготовката на Закона за кооперациите, който е широко обсъден с Централния кооперативен съюз, Националния съюз на земеделските кооперации и трудовопроизводителните кооперации.

Светла Бъчварова подчерта, че земеделските кооперации в момента изпитват сериозни проблеми, свързани с ползването на земята и възможността член-кооператорите да имат земя в кооперацията, но в също време да я предоставят на арендатори, което според нея не би следвало да се случва.

Тя обърна внимание на необходимостта да се засили дейността на общите събрания и на  управителните съвети, които да бъдат по-гъвкави в решенията си.

Предполагам, че до средата на месец април ще внесем на първо четене в Парламента готов законопроект, каза Светла Бъчварова.

По данни от последното преброяване в България кооперациите са около 780, посочи Бъчварова и допълни, че земята, която те обработват намалява и спрямо предходното преброяване от 10-11 млн. дка, тя е станала около 9 млн. дка

Светла Бъчварова беше в Плевен за среща с представители на земеделските кооперации в региона.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

3 коментари

  1. Какви са тези колкозници бре комунета?

  2. Крадливи Барби. Тази както я гледаш , мязаща на гибон,е окрала света. Я виж линка по-горе. Пък се поразрови из нета и ще ти стане още по-ясно за какво е тръгнала.Кооперации иска,за да пълни багажника на държавното возило.