Акценти
Начало / Крими / Задържаха 5-членна престъпна група, ограбвала чрез измами възрастни хора

Задържаха 5-членна престъпна група, ограбвала чрез измами възрастни хора

Четирима братя и техният зет от червенобрежкото село Чомаковци са задържани от криминалисти на ОД МВР Видин след поредния им удар. Само вчера петимата мъже отнели 7 500 лева от дома на 82-годишна жена във видинско село. По първоначални данни от месец май до сега те са извършили над 60 кражби в Северозападна България и други области в страната.

В полицията във Видин били регистрирани седем кражби, извършени чрез измама и въвеждане в заблуждение на възрастни хора от малки населени места. Схемата на действие включвала задължително оферта за покупки на битови вещи, домашна ракия или други предмети, за които непознатите предлагали изгодни цени. При “сделката” те оперирали само с едри банкноти, а докато чакали връщането на рестото, установявали местата, където възрастните хора държат спестяванията си и ловко ги ограбвали. В процеса на изясняване на обстоятелствата около престъпленията е извършен и допълнителен анализ на подобни кражби, регистрирани на територията на Монтана и Враца. След съгласуване с областните дирекции, включително и с Плевен, стартирало провеждането на общи оперативно-издирвателни действия, под наблюдението на окръжните прокуратури.

Така вчера криминалистите попаднали на  петчленната престъпна група, която била засечена в района на Бойчиновци, непосредствено след последния й удар.

Четиримата братя – на 26, 28, 31 и 33 години и техният зет на 23 години, са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. Иззет е и автомобилът им “Фолксваген Пасат”, с който се придвижвали. В хода на процесуално-следствените действия, освен откраднатата сума, са намерени и документи на възрастната жена, комплект ключове и  ръкавици.

Петимата са криминално проявени и осъждани, уточняват от областната дирекция. Най-младият от братята е с влязла в сила присъда от преди седмица, наложена му от Районния съд в Троян за извършена кражба. Петимата безработни мъже са превърнали кражбите чрез измама в “семеен бизнес” и занятие, чрез което генерирали сериозен финансов ресурс. Показателно е, че те притежават скъпи имоти в родното си село Чомаковци и луксозни автомобили.

Предстои постановление на прокуратурата за удължаване на мярката на задържаните за срок до 72 часа, както и внасяне на искане в Районен съд Видин за налагане на постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...