Акценти
Начало / Икономика / Само 2 проекта са предложени и одобрени по ОП”Рибарство” в Област Плевен

Само 2 проекта са предложени и одобрени по ОП”Рибарство” в Област Плевен

DSCN4446 (1)

Само 2 проекта са предложени и одобрени по ОП”Рибарство” в Област Плевен за изтичащия програмен период. Единият е в град Левски – за изграждане на пъстървово стопанство и преработвателно предприятие, а другият е в село Каменец – за интензивно отглеждане на сладководна риба. Това информира на пресконференция в Плевен Майдън Сакаджиев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). В срещата с медиите участва и областният управител Илиян Йончев.

Бенефициентите в Плевенска област явно не са добре информирани за възможностите на програмата, защото в областта има достатъчно водоеми, както и голям излаз на река Дунав, изтъкна Сакаджиев. Той посочи, че при предходното правителство не е одобрена предложената местна инициативна рибарска група Белене-Никопол. Сакаджиев добави, че местната инициативна рибарска група има бюджет от 3,5 млн евро и в продължение на 4 години усвоява средства между 2 общини плюс всички риболовци или фирми,  които са членове на рибарската група. „По река Дунав беше одобрена само една местна инициативна рибарска група – Главиница-Тутракан-Сливо поле. През новия програмен период са заложени още три местни инициативни рибарски групи в региона – Видин-Козлудуй, Гулянци-Никопол-Белене и Оряхово-Остров. Инициативите трябва да дойдат от кметовете и местните рибари, които ще имат бюджет и ще одобряват проектите в самата рибарска група“, подчерта Сакаджиев. След това одобрените проектни предложения отиват в ИАРА и след разглеждането им от експерти, те ще бъдат одобрени.

Субсидията за проекти на местната инициативна рибарска група е 100%, като те могат да бъдат на стойност до 250 хил. евро, посочи още Сакаджиев. Могат да кандидатстват общини, читалища, детски градини или частни бенефициенти, които са членове на рибарската група. Рибарите по Дунав могат да кандидатстват за ново оборудване на лодките си, общините могат да изграждат кейове. За преработване на риба могат да кандидатстват само частни бинифициенти.

Областният управител изрази надежда, че в следващия програмен период 2014-2020 г. ще има множество проектни предложения по новата ОП „Морско дело и рибарство” посредством една добра информационна кампания в нашия район. Той подчерта, че региона има възможност да кандидатства и за изграждане на рибарски пристанища на река Дунав. Забавените темпове, с които вървеше програмата, вече са минало и ще бъдат компенсирани със сключване на договори и усвояване на средства до края на месеца, добави Йончев. Той предложи на Майдън Сакаджиев една от първите информационни кампании във връзка с оперативната програма през следващата година да се състои в Област Плевен.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

Един коментар

  1. Маги Вергилова

    Двама мангала