Акценти
Начало / Общество / Самотно живеещи възрастни хора най-често стават жертва на пожар в домовете си

Самотно живеещи възрастни хора най-често стават жертва на пожар в домовете си

През миналия отоплителен сезон в област Плевен при пожар са загинали 10 човека. При девет от тези инциденти причината за възникналия пожар са отоплителни уреди, като почти всички загинали са самотно живеещи възрастни хора. От началото на годината до момента загиналите при пожар са седем и са пострадали пет човека, от които само от 1 октомври до 30 ноември 2018 година в област Плевен са загинали двама и са пострадали двама. Статистиката съобщи директорът на РДПБЗН – Плевен комисар Станислав Атанасов. Той  разясни необходимостта от спазване на правилата за пожарна безопасност през зимния отоплителен сезон, отбелязвайки тревожната тенденция за увеличаване на загиналите и пострадалите при неправилно използване на отоплителни и нагревателни уреди, непочистени комини и неправилно боравене с открит огън.

Ето някои основни правила за безопасност през отоплителния сезон:

– Отоплителните и нагревателни уреди не се оставят без наблюдение. Те се поставят най-малко на 80 см от горими материали.

– Сушенето на дрехи над отоплителни и нагревателни уреди често води до пожар.

– Използването на леснозапалими и горими течности за разпалване на печки е забранено.

– Жарта се изхвърля загасена на безопасни места в метални съдове, а не в контейнерите за битови отпадъци и разделно събиране.

– Отоплителните уреди с течно гориво не се зареждат когато горят или са нагрети и се следи за изправността им.

– Коминните тела трябва редовно се ревизират за наличие на фуги към помещенията и таванските части и за наличие на отлагания в тях.

– При използване на газови отоплителни уреди да не се използват устройства и бутилки със съмнителен произход. Газови бутилки се съхраняват далеч от печки, радиатори и други източници на топлина.

– След употреба и при спиране на ел. захранването електроуредите се изключват.

– Родителите да не разрешават на децата игра с огън и кибрит и да не ги оставят без надзор сами или заключени при горящи печки или включени електрически отоплителни уреди.

– Близките на самотно живеещите възрастни хора, особено на трудноподвижните, отново да проверят изправността и правилната употреба на отоплителните им уреди.

– Пътищата за евакуация в дома да се подържат свободни от излишни вещи и горими материали.

– При пожар съобщете по най-бързия начин на телефон 112. При необходимост да се извърши консултация със специалистите от съответната Районна служба ПБЗН по въпроси, касаещи пожарната безопасност.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...