Акценти
Начало / Общество / Самолети „Пилатус” и МиГ на показ днес в Учебната база в Долна Митрополия

Самолети „Пилатус” и МиГ на показ днес в Учебната база в Долна Митрополия

По случай празника на авиацията и военновъздушните сили и 100 години от първият боен полет на българската авиация днес от 10 часа Военновъздушната база в Долна Митрополия организира Ден на отворените врати.

След тържествения строй в 10 часа, ще бъдат поднесени цветя пред паметника на загиналите летци. Музеят на базата ще бъде отворен за посетители от 10.40 ч. Безспорно най-атрактивно за посетителите ще бъде насроченият за 11 часа показ на авиационна, самолетообслужваща и специална техника. Гостите на базата ще могат да видят самолет Pilatus PC – 9M, самолет L – 39 ZA, самолетите МиГ – 21 и МиГ – 23 и др.

На 16 октомври 1912 год. пилотите поручик Радул Милков и поручик Продан Таракчиев извършват първия боен полет на българската авиация с биплан “Албатрос”. Двамата излитат и летят над крепостта Одрин, разкриват резервите на турците и хвърлят над важния военен обект гара Караагач две ръчни гранати. Освен разузнаването на силите на противника, е осъществено и първото в света бомбардиране от въздуха в истинска бойна фронтова обстановка. Доказано е, че самолетът може да бъде използван и като бойно нападателно средство.

На 16 октомври 1912 год. самолетът става войник и затова той е приет за празник на Българските ВВС.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...