Акценти
Начало / Култура / За година със 100 повече са групите за самоутвърждаване по проект УСПЕХ

За година със 100 повече са групите за самоутвърждаване по проект УСПЕХ

През новата учебна година в област Плевен ще работят 634 групи за самоутвърждаване, създадени по проект УСПЕХ  на Министерството на образованието, научихме от началника на Регионалния инспекторат по образованието Албена Тотева. Те са със 114 повече от групите, работили през миналата учебна година.  А броят на  обхванатите ученици е увеличен от 6 523 на 7 538 общо за областта.

Проектът „Да направим училището привлекателно за младите хора. Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти – УСПЕХ“ е съфинансиран от европейския социален фонд и неговата цел е учениците да уплътняват свободното си време и да се занимават с интересни за тях дейности в неформална среда. Той дава възможност и на учителите да подхождат иновативно към  различни теми от извънкласните и извънучилищните дейности. Проектната работа се явява  алтернативен метод за откриване и развитие на таланта и заложбите на децата и учениците. Положително влияние върху мотивацията на децата оказва и неформалното общуване между учител, ученици и техните родители.

В Проекта, съгласно изискванията, приоритетно се включват деца от рискови групи – ученици със слаб успех, с отсъствия, със склонност към агресия, включително и ученици с идентифицирана нужда от специфична подкрепа. Всъщност занятията в групите по извънкласните и извънучилищни дейности  подпомагат всички участници, като се обогатяват знанията им, развиват се допълнителни умения и компетентности, подчерта Албена Тотева. Тя допълни, че са впечатлени от интереса, постоянството и ентусиазма, които учениците проявяват при представянето на новото и различното по време на занятията, независимо от техния социален статус и успех. „Атмосферата е ползотворна и добронамерена, има изразена екипност и взаимно подпомагане между различните групи в представителните им изяви. Изработените материали, получените грамоти, отзивите в обществеността и мнението на родителите са доказателство за положителните резултати от работата по проекта”, обобщи Тотева.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...