Акценти
Начало / Култура / Самодейци от Гулянци играха „Скакалци” на Ст. Л. Костов

Самодейци от Гулянци играха „Скакалци” на Ст. Л. Костов

 P1020576

Самодейният театрален колектив при НЧ „П. Р. Славейков 1923” – Гулянци постави „Скакалци” по Ст. Л. Костов, информират от пресцентъра на Общината. Режисьор на постановката е Венелин Геров. Премиерата премина при изключителен интерес от страна на местните зрители. Малки и големи се стекоха в салона за ежегодната си среща с театъра и за пореден път останаха очаровани от образите, които се превъплътиха на сцената.

„Скакалци” е сред най-известните пиеси на големия български комедиограф Ст. Л. Костов. Пиесите му не слизат от българските сцени вече толкова години и са сред любимите на гулянския театрален колектив и публика, тъй като са прекрасно написани, с безупречен усет за театралност.

В „Скакалци” на преден план излизат нагласени търгове, безогледна корупция, залагане на семейна и лична чест в името на печалбата, изнудване от страна на контролните органи, които като ята скакалци налитат върху всеки производител. Образите, изградени от любимите комици на гулянската публика, създадоха много настроение, но и красноречиво поставиха заложените в пиесата проблеми. След падането на завесата хората дълго аплодираха на крака актьорите, екипа зад кулисите и Венелин Геров, който повече от 30 години е режисьор на театралните постановки в Гулянци. Самодейците благодариха на първо място на публиката, която осмисля труда им, на кмета на общината, който подкрепя колектива и на гл. архитект на общината Светла Радулова, която за втора година изработи декорите за постановката.

Гулянци

Самодейният театър в Гулянци е с дългогодишни традиции. От създаването на читалището насам театралната постановка е задължителна част от културния календар на града. На сцената са поставяни предимно комедии, сред които „Криворазбраната цивилизация”, „Големанов”, „Бюро за женитби”, „Щуро племе”, „Вражалец”, „Женско царство” „Луди – млади”, „Балкански аристократи”, „Димо Перушинков ще се жени” и други. Актьорите са хора от различни възрасти и с различни професии, но обединени от любовта си към изкуството, ентусиазма и желанието да даряват на публиката незабравими мигове.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...