Акценти
Начало / Политика / Ръководството на СДС – Плевен подаде оставка

Ръководството на СДС – Плевен подаде оставка

Оставки са подали четирима  от общо шетчленното ръководство на сините в Плевен. На провелия се късно вчера общински съвет на СДС оставки като членове на партията и на нейното общинско ръководство са подали д-р Цветан Костов – председател на СДС – Плевен, и трима заместник-председатели – Иван Христов, Георги Велков  и Лазар Николов. В най-скоро време СДС ще напусне и секретарят на общинската организация Стефан Ганев, който остава на тази длъжност до провеждане на общинската конференция, която ще е на 9 февруари следващата година. Това обяви самият Стефан Ганев на пресконференция днес. „Оставам секретар, за да довърша мандата на това ръководство. Заявявам, че на предстоящата конференция няма да се кандидатирам за ръководни постове и ще последвам примера на колегите и приятелите си и също ще напусна СДС”, заяви Ганев.

Така на практика единственият от ръководството на СДС – Плевен, който не напуска сините, е зам.-председателят  Пепо Петков.

Оставките на ръководството са последвани от оставките на Марсел Мойсеев – знакова фигура в СДС – Плевен и председател на клуб, Свилен Янков – бивш зам.-кмет на Плевен, Тошко Иванов – бивш кмет на Къшин.

След снощното заседание на Общинския съвет на СДС, повечето председатели на клубове са заявили, че ще проведат събрания  и не е изключено да последват още оставки, стана ясно на пресконференцията.

Всички, които са напуснали СДС, са заявили, че няма да членуват в друга партия.

На снимката: Пепо Петков, Иван Христов, д-р Цветан Костов, Стефан Ганев и Лазар Николов /от ляво надясно/

Д-р Цветан Костов: Напускам СДС, но оставам депутат от Синята коалиция

Решението  да напусна СДС беше трудно, защото не може с лека ръка да залича 23 години от живота си, каза д-р Костов, след като беше обявена оставката му.

Той търсил диалог със сегашното ръководство на синята партия и търсил възможности за изглаждане на различията. Но това се оказа мисия невъзможна, разривът е необратим, сподели той.

Д-р Цветан Костов напуска СДС заради дълбоко несъгласие  с политиката, която води това ръководство. „Ако може да бъде наречена политика обърканата визия за миналото настоящето и бидещето на СДС. Не може да казваш, че СДС е част от криминалния преход у нас  и същевременно  да твърдиш, че връщаш СДС към корените му. Не може днес да  излезеш от Синята коалиция и утре да изпратиш писма за покана за среща и бъдещо партньорство с ДСД и другите  партии от Синята коалиция. Това е признак на психично разстройство. Не може да се стремиш да обслужваш ГЕРБ   с хипотетичното очакване за бъдещо участие във властта, защото ГЕРБ не показва подобно намерение”, заяви д-р Костов. Той подкрепи думите си с примери как през последните три години всяка реформаторска идея на СДС е отхвърляна от управляващото мнозинство и как ГЕРБ се отнася надменно и игнорира десницата. Със съжаление д-р Костов цитира и последните социологически проучвания, които все по-убедително показват, че СДС няма да бъде част от следващия парламент.

„Аз не приемам наложения болшевишки стил на управление на партията. От символ на демокрацията СДС се превърна в партия от комунистически тип,  в която се търси врагът с пратиен билет и се преследват инакомислещите”, е категоричната позиция на напусналия редиците на сините.

Д-р Цветан Костов обясни, че напуска СДС, защото не желае да участва в сценарий, писан от ГЕРБ, който води до ликвидиране на автентичната десница.

Той категорично заяви, че няма да става член на друга партия или листа. Но ще продължи да изпълнява ангажиментите си като народен представител от групата на Синята коалиция, защото всичко друго би означавало подмяна на вота на избирателя.

Като човек отдаден на демократичната идея, д-р Костов обяви, че ще продължи да работи за развитието и укрепването на съюз „Единство”. Той е убеден, че дясномислещите хора и демократите желаят обединена, силна десница, което е основание да вярва, че съюз „Единство” ще прерасне в голямо и силно гражданско сдружение.

Пепо Петров: Оставам, защото смятам, че СДС трябва да съществува

Воден от моя оптимизъм, вярвам, че СДС трябва да съществува и затова не подавам оставка, обясни Пепо Петков, зам.-председател на СДС – Плевен и единственият от ръководството в Плевен, който не напуска сините. Той обяви, че също не одобрява много от действията на сегашното ръководство. Но застава зад максимата, че ръководствата си идват и отиват, но партията трябва да се запази. Затова остава в СДС, за да продължи да работи за доброто представяне на предстоящите избори и за поддържане на синята идея, която  много хора и медии побързаха да погребат, обяви Пепо Петков.

СДС никога не може да бъде погребан, има достатъчно симпатизанти и твърди привърженици, които ще помогнат той винаги да съществува, заяви Петков  и допълни, че се надява към СДС да има нов прилив на енергия и нови хора, които да работят за каузата на СДС.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...

Един коментар

  1. .. Знакова фигора на СДС. . СМЯАААААААААААХ