Начало / Култура / Вечерен концерт подарява на плевенчани Цецка Цачева по случай 10 декември

Вечерен концерт подарява на плевенчани Цецка Цачева по случай 10 декември

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, под чийто патронаж ще премине отбелязването на 10 декември, подарява на плевенчани вечерен концерт. Програмата за честването на деня на признателността на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение и 135-та годишнина от Плевенската епопея беше представена от Йонита Иванова, началник отдел “Образование и култура” в Община Плевен.

Цяла седмица е съпътстващата културна програма, тя започва на 5 декември с юбилейна вечер по повод 85-годишнината на големия български поет и преводач Найден Вълчев.

На 7 декември ще бъде представен трети том на Сборник Военноисторически музеи, посветен на 135 години от освобождението на Плевен, 105 години от създаването на Военноисторически музеи и 35 години от откриването на Панорама “Плевенска епопея 1877”. След това е прожекцията на документалния филм “Освобождението на България 1877 – 1878”, както и концертът на Гиргина Гиргинова и Владимир Конов – солисти на Русенска опера.

Кулминацията на програмата е на 10 декември. От 11.00 часа на пл. “Възраждане” ще се проведе тържественото честване на 10 декември – ден на признателността на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение и 135-та годишнина от Плевенската епопея. Тържественият концерт с участието на Плевенска филхармония, ученици от НУИ “П. Пипков” и Северняшкия ансамбъл е от 12.30 часа в ДТ “Иван Радоев”. Освен традиционния обеден концерт, има и втори вечерен от 19.00 часа – спектакъл “Родина моя” на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, той е подарък за плевенските граждани от председателя на Парламента Цецка Цачева.

Формалният край на културната програма е на 12 декември, тогава е церемонията по връчване на наградите от Третия национален литературен конкурс “Петър Ковачев”. Авторитетното жури в състав проф. Светозар Игов, доц. Александър Йорданов и писателя Марин Георгиев ще отличи най-добрите автори в категориите поезия, проза и драма.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...