Акценти
Начало / Общество / Руската общност в Плевен отбеляза Деня на победата

Руската общност в Плевен отбеляза Деня на победата

Руската общност в Плевен днес се събра пред паметника, който беше известен в Плевен като Малкия Альоша, за да отбележи Деня на победата. Организирани от клуб „Възход” групата образува малко шествие, на чело на което участниците носеха портрети на загинали свои близки във Втората световна война. Под звуците на песента „Катюша” шествието обиколи паметника.

Светлана Бейдова поздрави всички с празника и им пожела да има слънце и светлина над тях.

Сред групата празнуващи бяха Тамара Личева и Зинаида Тихоновна, които са преживели войната. Тамара казва, че е била в самия й ад – в Ленинградска област, а след това  в лагер в Литва. Майката на Зинаида е била принудена да напусне  Донбас заедно с трите си деца, с които пеша успяват  се доберат до Курск, където дочакват края на войната. Спомените на двете жени все още предизвикват сълзи в очите им, но и двете са благодарни, че днес могат да празнуват Деня на победата.

075ден на победата

Да поздрави празнуващите дойде председателят на ПП „Нова Зора” – Минчо Минчев, който обяви, че ще подкрепи създаденият инициативен  комитет за възстановяване на паметника Альоша в Плевен. Зинаида Бейдова съобщи, че ще поискат среща с кмета Георг Спартански, на която да обсъдят възможността паметника отново да намери място в нашия град.

Церемонията завърши с полагане на цветя.

076ден на победата

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...