Акценти
Начало / Политика / Дистанционното електронно гласуване е най-важната промяна в изборните правила според Найден Зеленогорски

Дистанционното електронно гласуване е най-важната промяна в изборните правила според Найден Зеленогорски

Най-важната промяна в Изборния кодекс е въвеждането на дистанционното електронно гласуване. Това коментира днес пред медиите в Плевен народният представител Найден Зеленогорски – съпредседател на ПГ на РБ и зам.-председател на Движение „България на гражданите“ (ДБГ). По негови думи това е най-голямата победа, но е убегнала на обществото заради дебатите около гласуването на сънародниците ни в чужбина. В тази връзка Зеленогорски посочи, че Реформаторският блок не подкрепя задължителното зласуване, защото гласуването е осъзнат избор. „Тепърва ще разберем какви ще бъдат плодовете от неосъзнатия избор. Вотът от това гласуване няма да ви хареса“, посочи депутатът.

Зеленогорски заяви, че според него някак извън общественото внимание е останал и фактът, че по искане на реформаторите ще се гласува машинно в минимум 500 секции. Според него машинното гласуване ще предпазва от манипулации и купен вот, които изкривяват вота на избирателите. Народният представител посочи, че с машинното гласуване няма как снима или изнесе бюлетината, което е фактор за намаляване купуването на гласове.

Друго искане на ДБГ и РБ е за машинно преброяване, което се извършва без намесата на човека. Зеленогорски посочи, че така не може да се подменят или манипулират бюлетини, за да станат те невалидни. На миналите избори е имало много невалидни бюлетини заради отбелязки, които излизат извън очертанията на квадратчето.

В заключение Найден Зеленогорски посочи, че по-скоро би подкрепил ветото на президента за Изборния кодекс, но още не е решил окончателно.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...