Акценти
Начало / Икономика / Румъния е трети по големина пазар за български стоки в ЕС

Румъния е трети по големина пазар за български стоки в ЕС

Антон Пакурецу

Стокообменът между Румъния и България през последните години значително се увеличава, като надхвърли 3 млрд.евро годишно.  А Румъния е третият по големина пазар за български стоки в Европейския съюз след след Германия и Италия. Това каза днес в Плевен посланикът на Румъния у нас НП Антон Пакурецу.

Той подчерта,  че през последните години българо-румънските отношения имат много добро развитие във всички области, за което допринасят европейските проекти, по които двете страни работят съвместно. Много е направено и предстои много да се  направи по отношение на инфраструктурните проекти, като  Плевен има предимство заради много дорбе работещия Информационен център, изтъкна румънският посланик. Като много важен проект той открои този за изграждане на хидроцентрала на река Дунав, който вече се разработва на експертно ниво. Това означава изграждане на нов мост, подобрение на корабоплаването, позитиви за земеделието и за двете страни, обясни посланикът. Към важните проекти той постави и газовата връзка между Русе и Гюргево, която предстои да бъде пусната до края на тази година, както и съвместните проекти, свързани с  корабоплаването по река Дунав.

Антон Пакурецу отбеляза и добре развиващите се междусъседски отношения в чисто човешки план, посочвайки, че за последните шест години  румънските туристи са най-многобройните  в България.  „Повече от 1.5 милиона румънски туристи  идват всяка година в България, а  около 400 000 български туристи посещават нашата страна.  Като очакваме този брой да се запази и да няма отлив”, коментира посланикът.

По отношение на проведените в неделя евроизбори Антон Пакурецу коментира, за тях е било важно това, че в  Румъния излезлите да гласуват е по-голям от тези, които са гласували на предишните евроизбори.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...