Акценти
Начало / Общество / Румен Петков подари ценни издания на княз Александър Трубецкой и генерал Леонид Решетников

Румен Петков подари ценни издания на княз Александър Трубецкой и генерал Леонид Решетников

Румен Петков, княз Трубецкой, ген. Решетников, Милко Аспарухов

Първи и втори том на книгата „Руските паметници от Освободителната война 1877-1878 г.” подари Румен Петков на княз Александър Трубецкой и генерал Леонид Решетников, които днес са на посещение в Плевен по негова покана. Гостите разгледаха Панорамата „Плевенска епопея”. Те бяха придружени от Владимир Гуричев, почетен председател на Българо-руската търговско-промишлена палата в Москва и член на президиума на международната обществена организация „Съюз на приятелите на България“, както и почетен гражданин на Плевен. Той спонсорира издаването на редица книги, посветени на българо-руските отношения и дарява пари за строеж и възстановяване на църкви у нас, между които и тези в Телиш и Лавров парк.

Румен Петков разказа на гостите, че изданието за руските паметници е уникално, като най-големият раздел е за град Плевен, защото тук се намират над 140 от  всички над 450 паметника на територията на България.

Гостите и директорът на Военноисторическите музеи в Плевен Милко Аспарухов получиха и книгата „Бойните маршове на честта и славата на България“ и музикалният диск към нея. Изданието е уникално и се прави за пръв път. В книгата са събрани историята и оригиналните текстове на 17 бойни маршове, които през последното столетие са се превърнали в символ на борбите на българския народ за национално освобождение и обединение.  Ген. Решетников от своя страна върна жеста и като подари своя книга за Първата световна война на директора на Панорамата.

княз Александър Трубецкой

Княз Александър Трубецкой посещава отново Плевен, след като на 10 декември 1997 година присъства на честванията на 120-тата годишнина от освобождението на града. „Знам много за Освободителната война, но в нея не участват мои близки родственици”, спомена той. И добави, че все пак има някаква връзка с историческите събития тук и рода му, тъй като бюстът на генерал Гурко в Панорамата е дело на известния руски скулптор Павел Трубецкой, който е братовчед на дядото на княз Александър Трубецкой.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...