Акценти
Начало / Икономика / Румен Петков: Очакваме адекватно решение за защита на българските скотовъдци

Румен Петков: Очакваме адекватно решение за защита на българските скотовъдци

IMG_9384АБВ

Настояваме министърът на земеделието да вземе адекватно решение за защита на българските скотовъдци и да гарантира, че продукцията им ще бъде защитена от епидемични заболявания. Това настояване от страна на АБВ е продиктувано от затварянето на санитарния пункт за автомобили на границата с Турция, обясни днес в Плевен Румен Петков. По неговите думи от затварянето на санитарния пункт бюджетът губи около 1 млн.лв. месечно. От друга страна продукцията на българските животновъди е заплашена от заразяване, тъй като в Турция официално има около 2 000 огнища на шап. Министърът на земеделието трябва  да отговори как ще компенсира загубите в бюджета и кой ще поеме щетите на животновъдите, ако от Турция влезе шап, каза Петков.

Той обясни, че след като поставил публично въпроса чрез медиите, народни представители отговорили, че аргументът за премахването на пункта е искането на Турция за свалянето на този санитарен режим на границата, срещу разрешаване износа на наши агнета за южната ни съседка. „Да, това се случи, но сложиха 135%  мито. Това ги прави абсолютно неконкуретни  на пазара там”, поясни Румен Петков.

Това  е ярък пример на невъзможността на Министерството на земеделието да защити интереса на нашите  селскостопански производители, категоричен е той.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...