Акценти
Начало / Политика / Румен Петков обвини Орешарски и Стойнев в тежка корупционна зависимост в сферата на енергетиката

Румен Петков обвини Орешарски и Стойнев в тежка корупционна зависимост в сферата на енергетиката

Румен Петков
Румен Петков показа свидетелството за съдимост на Георги Христозов.

Румен Петков обвини министър-председателя Пламен Орешарски и енергийния министър Драгомир Стойнев в тежка корупционна зависимост в сферата на енергетиката. За пример той посочи името на Георги Христозов – ключова фигура в българската енергетика, който е назначен в управлението на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в грубо нарушение на закона. В свидетелството му за съдимост пише „осъждан”, което е пречка за достъп до класифицирана информация, какъвто предлага постът. От друга страна той е собственик на ТЕЦ Видин, а това е конфликт на интереси, посочи Петков и добави, че е информирал за тези факти и Орешарски, и Стойнев. Въпреки всичко те не са предприели нищо срещу Христозов, който се протектира от Делян Пеевски.

Като пример за порочни управленски решения Румен Петков спомена и името на Илко Желязков, също назначен от това правителство в управлението на БЕХ. „Тези, които загробиха българската енергетика, сега са в управлението на БЕХ”, посочи Петков. И добави, че това порочно управление е недопустимо за европейска държава.

Във връзка с големия енергиен проект „Южен поток” той каза, че България има нужда от него, но не при тези условия. „За съжаление това правителство подчини България на интереси, които са много далече от тук”, обобщи Петков. Той информира, че за всички злоупотреби в енергетиката Клуб „Журналисти против корупцията” са информирали Европейската комисия, която очаква адекватни действия от българското правителство.

Петков коментира и декларацията на Лютви Местан, с която се искат предсрочни парламентарни избори. Той припомни, че от АБВ още преди 2 месеца са формулирали мотивите, с които поискаха същото. Петков изрази мнение, че Местан още вчера е унижил по много арогантен начин Орешарски, като е обявил кой ще е следващият екоминистър и с това за пореден път е дал да се разбере, че решенията не се вземат от министър-председателя, а „той е ползван като химикалка, като гумен печат”. „Местан даде да се разбере, че от БСП с това ръководство не зависи нищо”, добави Петков.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...

Един коментар

  1. Ха , ха , ха . . Колко са жалки комунистите . Никой необича Петков , но е толкова много прав в случая