Акценти
Начало / Икономика / Румен Петков: Министерството на енергетиката води протиообществена политика

Румен Петков: Министерството на енергетиката води протиообществена политика

В българската енергетика текат изключително лоши процеси, министърът на енергетиката Теменужка Петкова управлявалошо системата. Това поставя българската енергийна система под зависимост от финансови институции и чужди корпоративни интереси. Това заяви днес на пресконференция в пресклуба на БТА зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Той припомни отново тегления от Българския енергиен холдинг кредит в размер на 530 млн. евро, за който твърденията на управляващите са, че ще бъдат ликвидирана задлъжнялостта на министерството към мини  Марица – 1 и Марица – 3, както и вътрешната задлъжнялост.

Петков  представи пред журналисти официална справка от Министерстото на енергетиката, като обърна внимание на задължението от 120 млн. лв., което НЕК има към АЕЦ Козлодуй към 31 май 2016 г. При неспособността на ръководството на Министерството на енергетиката да управлява  процесите от гледна точка на обществения и държавен интерес съм склонен да подозирам, че тази задлъжнялост вече е към 130 млн.лв., изрази подозрение Петков и допълни, че кредитът „нито е структуриран правилно, нито е управляван както е заложено при неговото изтегляне”. Той нарече убийствени условията, при които този кредит е изтеглен, като в подкрепа на думите си посочи нарастващата на всеки три месеца лихва. Тя започва от 3% и достига до 5%.

Това е политика, която загробва Българския енергиен холдинг, категоричен е Румен Петков. Той директно обвини ръководството на Министерството на енергетиката, че не е защитило обществения и национален интерес на страната ни. В подкрепа на думите си той даде за пример частно енергийно дружество, което е успяло да изтегли кредит при 1.3% лихва. „Това  или е въпрос на абсолютна несъстоятелност на ръководството на Министерството на енергетиката, или  е въпрос на корупционни зависимости, или е и двете взети заедно”,  заяви Румен Петков.

Той коментира също и предвиденото емитиране на емисия еврооблигации за погасяване на кредита и заложеното увеличение на лихвата, ако тази емисия не бъде успешна. „Някой е решил да участва в грабежа на българската енергийна система”, заяви Петков и коментира, че това е удар, който може да бъде сравнен само със затварянето на блоковете в АЕЦ Козлодуй. Допълнително той предостави  протокол, според който БЕХ предоставя на НЕК като заем въпросните близо 530 млн. евро със срок на изплащане 12 месеца срещу лихва от 6.65% и плюс още 10% за всеки ден просрочие.

Това министерство води протиообществена политика и загробва енергетиката ни, защото енергийната ни система няма да може да издържи на този натиск, категоричен бе Румен Петков.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...