Акценти
Начало / Политика / Румен Петков: Когато държавата е унизила и  незаслужено наказала полицаи, резултатът е трагичен

Румен Петков: Когато държавата е унизила и  незаслужено наказала полицаи, резултатът е трагичен

По повод информацията, че петимата полицаи – двама сержанти и трима офицери, обвиняеми по случая „Чората”, са осъдени на по 7 години затвор, днес пред журналисти в Плевен лидерът на АБВ и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков коментира, че с това съдебно решение се казва на всички полицаи, че „бездействието е по-добро за тях, отколкото действието, при което престъпник може да пострада”.

„Ако има такова съдебно решение, какво казва то на обществото – че Съдът налага въздържателно поведение върху служителите на МВР. Съдът им казва: Бездействайте  и не бъдете активни, ако искате да нямате неприятности. Крайният ефект от такъв тип поведение, ще е бездействие на полицаите, а обществото и гражданите ще бъдат все по-малко защитени. Държавата трябва да е до полицаите, когато изпълняват служебния си дълг. Когато  те са направили тежкия избор да служат на държавата, а тя ги е  загърбила, унизила, незаслужено наказала, резултатът е трагичен”, заяви Петков.

По думите му, тогава, в качеството си на министър на вътрешните работи, е взел много ясна и категорична позиция, че полицаите са действали в рамките на провомощията, вменени им от Закона за МВР.

Петков припомни, че първоначално Прокуратурата, след сериозен анализ на събраните данни, е прекратила делото, опирайки се на чл.12, ал. а от НК, където ясно се казва, че не е престъпно деянието, причиняващо вреда на престъпно лице при задържането му. „Иначе казано, в такъв случай служителите не носят наказателна отговорност”, поясни Петков.

За съжаление в последствие това постановление на Прокуратурата беше отменено и се започна съдебно преследване на тези хора. Преди ден се появи информация, че петимата са осъдени на по 7 години. До преди малко те не разполагаха с обвинението, включително задържаният в Областната дирекция  в Благоевград не разполага с обвинението, изтъкна Румен Петков.

„Невръчване на обвинението, а същевременно задържането на човека, е много смущаващо. Мисля че това ще е един от случаите, който ще отиде в Страсбург”, каза още Петков. Той беше категоричен, че ще съдейства  на полицаите за подаване на жалба до съда в Страсбург, ако са задържани без повдигнати обвинения и са задържани без плануване в ареста, за което Петков имал обосновани подозрения.

Той припомни, че в периода 2005-2008 г. има още два случая със загинал извършител на престъпно деяние, при които Прокуратурата категорично оправдава действията на полицейските служители.

„При случая „Чората” не разбирам две неща: какво накара Прокуратурата да преразгледа първоначалните  си позиции и да се отиде към повдигане на обвиненията и второ – не разбирам Съда, който произнася присъди срещу почтени служители на МВР за това, че са се борили с трафика на наркотици и с посегателството върху жени с цел сексуална експлоатация”, посочи още бившият вътрешен министър.

Ако толкова няма с какво да се занимават, Прокуратурата и Съдът да разгледат дейността на депутата г-н Марешки, препоръча Румен Петков. Той се обоснова с факта, че на собствения си сайт Марешки е обявил, че има 301 аптеки, при положение, че по закон е разрешено едно лице да има не повече от 4 аптеки.

„Марешки е не просто депутат, а зам.-председател на НС и кандидат за евродепутат. Ако това е европейска България, не съм сигурен, че сме направили верния избор преди 12 години. Такъв тип наглост, след като прошумява покрай ушите на правоохранителната и правораздавателната система на Р България, кой полицай да си гледа работата и защо да си гледа работата.  Има неща, които ние, от „Коалиция за България” ги казваме и ще продължим да ги казваме, но в Народното събрание никой не говори на тази тема. Там дуетът  БСП и ГЕРБ мълчи”, заяви Румен Петков.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...