Начало / Политика / Румен Петков: Искам да знам позицията на Цецка Цачева и на плевенския кмет за референдума

Румен Петков: Искам да знам позицията на Цецка Цачева и на плевенския кмет за референдума

С изявлението си, в което заяви три пъти “не” на АЕЦ “Белене”, премиерът Борисов внесе яснота за неспособността си да води трайна политика по стратегически за страната въпроси, това каза депутатът от “Коалиция за България” Румен Петков.

Според него позицията на Иван Костов е разбираема, тъй като той е първият виновник за затварянето на 1-ви и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”. Позицията на Меглена Кунева за бойкотиране на референдума е също разбираема, тя има изключителна вина чрез неспособността си да води преговори с Европейската комисия от гледна точка на защита на българския национален интерес за финализиране на процесите по закриване на двата блока. “Позицията на Борисов е изцяло в полза на БСП, това без съмнение ще мобилизира гражданите, които имат усет за държавност и могат да осъзная своя личен и обществен интерес и ще ги заведе до урните, за да подкрепят изграждането на нова ядрена мощност. Ще се мобилизират не само симпатизантите и членовете на БСП, а огромната част от разумното българско общество”, подчерта Петков.

Според депутата, изявлението на министър-председателя е естествено продължение на политиката на ГЕРБ към Плевенски регион и Централна Северна България. Като пример народният представител посочи откриването на обекти като пътя Плевен – Никопол, библиотеката, фериботния комплекс, реновираната жп гара, построени преди управлението на ГЕРБ и закритото Военно-въздушното училище в Долна Митрополия, окончателното ликвидиране на Циментовия завод и преустановяване на проектирането и изграждането на автомагистрала Хемус. “Това категорично “не” на Белене е еманацията на унищожаването на Плевенския регион и на Централна Северна България”, беше категоричен Петков.

Той беше категоричен, че е много важно да се знае каква е позицията за референдума на Цецка Цачева. “Искам да знам и каква е позицията на нашия кмет проф. Димитър Стойков, който в предизборната кампания много категорично заяви, че е “за” изграждането на централата в Белене. Искам да знам и каква е позицията на местното ръководство. Ако тези хора имат малко морал, чувство за лично достойнство, ако са със съзнанието за какво са избрани от една определена общност, те трябва много категорично да се разграничат и да се противопоставят на позицията на премиера”, каза още Румен Петков.

Според Васил Антонов, председател на областната структура на БСП Плевен, кампанията по референдума набира сериозна преднина в региона.

Прочетете също:

Как се разпределят мандатите от Плевен в 48 НС

Деветте мандата от област Плевен в 48 НС се разпределят между шест от партиите, преминали ...