Акценти
Начало / Общество / Румен Петков алармира за тежки нарушения в управлението на НДК

Румен Петков алармира за тежки нарушения в управлението на НДК

Народният представител от Коалиция за България Румен Петков оповести в Плевен намерението си да сезира прокуратурата за наличие на поверителен одитен доклад с тежки констатации за състоянието на Националния дворец на културата. Според Петков прехвърлянето на НДК към Министерство на финансите, изваждането му от списъка на обектите с публична държавна собственост и прехвърлянето при тези с публична частна е изключително вредна стъпка.

Депутатът от левицата направи и сравнение в цифри за състоянието на НДК. Според съобщеното от него, от прехвърлянето са констатирани разходи за 11 млн. 737 хил. лева, а приходите са едва 5 млн. 647 хил. За цяла една година – от май 2011 до момента на изготвяне на одитния доклад през април-май 2012 год., приходите от продажба на билети са едва 215 хил. лв. За сравнение през предишните 20 години печалбата на НДК е била средно 10 млн. лева годишно. Сега приходите са почти изцяло от наеми и рентиерство, значително са намалели и заявките за провеждане на конгреси и други подобни събития. Това е изключително неграмотно управление, некадърно и престъпно към българската култура, категоричен бе Петков. Според него при управлението на НДК липсва бизнес план, няма изградена система за контрол на финансите, налице са редица нарушения и това е първа крачка към приватизацията или грабежа на НДК.

Според изнесените данни от депутата, откакто е станало прехвърлянето са констатирани разходи за 11,737 млн. лева, а приходите са едва 5,647 млн. За сравнение през предишните 20 г. печалбата на НДК е била средно 10 млн. лева годишно. Интересна е и структурата на приходите, които НДК е реализирал за периода, като 97-98% от печалбата е от наеми на офиси, търговски и складови площи, както и такива на зали и подвижно оборудване, значително са намалели и заявките за провеждане на конгреси и други подобни събития. Това е изключително неграмотно управление, некадърно и престъпно към българската култура, категоричен беше Петков. Според него при управлението на НДК липсва бизнес план, няма изградена система за контрол на финансите, налице са редица нарушения.

По думите на Румен Петков отговорни за това положение са председателят на управителния съвет на НДК Иво Георгиев, съветник на Симеон Дянков, и изпълнителните директори Тодор Влайчев и Десислава Минева, които също са близки до финансовия министър. “Имам основание да считам, че те получават по 5 хиляди лева заплата, т.е. повече от министър-председателя. И то за да доведат НДК от световен конгресен център номер едно преди 3 г. до институция със затихващи функции и планирани загуби. Интересно е дали тези хора са получавали и бонуси за безумията, които вършат”, добави още Румен Петков.

Още в средата на месец юли неправителствени организации са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, до финансовия министър Симеон Дянков и до този на културата – Вежди Рашидов, в което предлагат съвсем конкретни неща за подобряване на положението. Отговор от институциите до този момент няма.

Според Румен Петков НДК умишлено се води към фалит, за да може някой да го купи след това като губещ.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...